1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Restricțiile care intră în vigoare azi vor fi evaluate la două săptămâni și vor fi înăsprite, dacă numărul cazurilor crește

În valul cinci al pandemiei, România ar putea avea peste un milion de persoane infectate, dar acest val ar putea fi mai scurt decât cele de până acum, spune Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Dacă numărul infectărilor va creşte foarte mult, restricţiile care au intrat în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie, ar putea fi înăsprite, a declarat medicul epidemiolog, într-un interviu acordat Digi24.

Tulpina Omicron pare să aibă un mod de transmitere un pic diferit față de tulpinile anterioare, care se transmiteau prin picături de salivă. Informații din alte state arată că virusul se poate transmite acum aerogen și acesta este motivul pentru care au fost interzise, de sâmbătă, măștile textile. Sunt permise doar măștile chirurgicale și măștile FFP2, care oferă o protecție mult mai mare.

Alte restricții se referă la limitarea, în funcție de rata de incidență, a numărului de persoane care au voie în restaurante, săli de sport, activități culturale etc.

„În mod sigur, pentru aceste restricții, care au fost făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, există mari șanse să sufere modificări. Evaluarea se va face cel puțin la două săptămâni, astfel încât să vedem care este extinderea și să vedem dacă există nevoia modificării acestor restricții. Întotdeauna, aceste restricții trebuie gândite atât din punct de vedere al sănătății publice, dar și din punct de vedere economic și social. Nu putem privi lucrurile numai dintr-un singur punct de vedere. Dar dacă severitatea se dovedește mai mare, dacă spitalele vor fi supraaglomerate, dacă numărul de decese va fi foarte mare, sigur că atunci ne vom putea gândi la alte tipuri de restricții, cum au mai fost: circulația pe timpul nopții; acum, de pildă, și nevaccinații se pot duce la magazine. Vedem dacă ajungem din nou în acele restricții care au funcționat în valul anterior”, a declarat Adriana Pistol în interviul pentru Digi24.

Continuarea pe DIGI 24

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow