0.2 C
Paşcani
sâmbătă, februarie 4, 2023

REPORTER TV: Muzeul din Todirești, un loc al veșniciei satului – VIDEO

Continuam seria reportajelor cu pastratorii de traditie in judetul Iasi, iar in aceasta editie am ajuns la Todiresti. O localitate aproape de Pascani, unde am gasit un muzeu privat. Un loc unde s-a pus mult suflet si s-au adunat marturii de la satenii. Asadar, va invitam sa cunoasteti muzeul din Todiresti.

Localnicul, Danut Garbia, are peste un deceniu de cand strange obiecte vechi de prin sate. Constructia a fost ridicata de el, cu ajutor de la copii si apropiati, iar pamantul a fost cumparat tocmai pentru acest scop.

Prin stradania lui de a infiinta acest muzeu si de a aduna laolalta mii de obiecte traditionale, domnul Danut reuseste sa pastreze vie si amintirea obiceiurilor de demult, cum ar fi nunta.

Pe langa toate obiectele pe care localnicul le-a adunat el incearca sa pastreze si retetele din bucatariile bunicilor: turta cu julfa si sarmalele cu crupe, sunt pe lista.

Dupa o viata de munca, sateanul asteapta iesirea la pensie, pentru a avea mai mult timp sa se ocupe de aceasta pasiune.

Pana atunci, reuseste cu multa munca sa readuca in actualitate viata satului. De Noaptea Muzeelor, a pus la punct o prima editie de succes, cu oaspeti care promoveaza folclorul autentic romanesc. Pe o scena amplasata in fata muzeului, zeci de tineri, imbracati in portul popular, au cantat si dansat, ca pe vremuri.

Timp de aproape doua ore, satul a rasunat de cantec si voie buna, iar muzeul i-a adunat impreuna pe pastratorii de traditii, cei care promoveaza identitatea neamului romanesc.

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow