22.1 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

Reportaj la Mirosloveşti: tradiţii păstrate peste ani

O comună din preajma municipiului Paşcani, cu sate pline de tradiţii, a fost prezentată într-un reportaj inedit la un post de televiziune naţional. Biserica de lemn, portul tradiţional sau ansamblul de datini şi obiceiuri au fost doar câteva dintre aspectele prezentate în filmare. 

Comuna Miroslovesti, o comună încărcată cu tradiţii, a fost prezentată săptămâna trecută într-un reportaj realizat de TVR Iaşi, în cadrul emisiunii “Viaţa la ţară”. Materialul video a început cu prezentarea Bisericii de lemn cu hramul Cuvioasă Paraschiva, declarată monument istoric şi cu cimitirul din Soci, cu soldaţii căzuţi la datorie în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Reporterii s-au oprit şi la grădiniţă, unde prichindeii îmbrăcaţi în portul tradiţional, au dansat şi cântat, spre deliciul tuturor. Este o muncă grea pentru educatoare, dar cu rezultate deosebite.
Costumul popular este purtat din ce în ce mai mult de localnici, la diferite evenimente culturale. Pentru că cerinţele cresc de la o zi la alta, câţiva săteni lucrează din greu la ţesut, croit sau croşetat piesele vestimentare.

Ansamblul de datini şi obiceiuri din comună a fost ultimul prezentat în cadrul interviului. Câţiva săteni îmbrăcaţi în costume populare, au cântat şi au spus ce înseamnă pentru ei tradiţia.
Menţionăm că reportajul a fost prezentat în cadrul emisiunii “Viaţă la ţară”, realizată de Margareta Andreescu – redactor, Adrian Vulpe – director de imagine si Constantin Morarecu – asistent. Materialul poate fi văzut în întregime pe site-ul TVR Iaşi.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow