More

  REPORTAJ LA LESPEZI DESPRE DRUMURI, SCOLI ȘI INVESTIȚII (VIDEO)

  În ultimii ani de zile majoritatea localităților rurale s-au schimbat radical în urma investitiillor făcute de edili, mai ales prin intermediul unor programe guvernamentale și din fonduri europene, dar și de la bugetul local. Comuna Lespezi este un exemplu în acest sens. Aici o parte din drumuri, scoli și iluminatul stradal au fost modernizate și se așteaptă implementarea a doua mari proiecte: rețeaua de gaz metan și extinderea rețelelor de apa și canalizare. Primarul Ioan Lazăr, aflat la sfârșitul celui de-al patrulea mandat spune că cele șase sate ale comunei nu ar fi putut să fie modernizate doar cu putinii bani de la bugetul local. De baza au fost finanțările externe obținute cu proiecte pregătite din timp.
  De exemplu pentru modernizarea școlilor au fost investiți în ultimii ani aproape 3,5 milioane de lei și urmează încă un proiect de peste 1,1 milioane lei.

  Școala Generala din Heci a fost reabilitată cu bani obținuți de la Banca Mondiala prin Ministerul Educației, aproape 3 milioane de lei, iar din bugetul comunei au fost cheltuiți cca 200 000 lei pentru gard, centrala termica și utilități. Lucrările au început în anul 2007 și au fost finalizate în 2016. Sunt peste 180 de copii care învață aici, în condiții comparabile cu cele de la oraș.
  În satul Buda a fost construita o scoală generala noua. Lucrările au fost începute în anul 2007 și finalizate zece ani mai tărziu. A fost nevoie de 2 milioane de lei, jumătate din fonduri de la stat și jumătate din bugetul local. Tot aici, școala veche construita în anul 1918 ar urma să fie demolată.
  Și la scoala din satul Dumbrava au fost făcute investiții, dar prin programul guvernamental PNDL1. S-au cheltuit 200 000 lei, pentru grupurile sanitare, centrala termica și utilități. Aici lucrările au fost făcute mai repede. Au fost începute și finalizate în anul 2017. Primarul comunei spune că și clădirea, precum și sălile de clasa urmează să fie reabilitate și modernizate prin Programul Operațional Regional. Investiția este estimata la 1,1 milioane de lei. De asemenea la Școala din satul Lespezi au fost cheltuiți 60 000 lei de la bugetul local și 100 00 lei din fonduri guvernamentale pentru amenajarea unui grup sanitar în scoală, pentru utilități și o fosă septica.

  Primarul comunei spune că toate unitățile de învățământ din Lespezi sunt pregătite pentru începerea noului an scolar în siguranță. Au fost luate masurile necesare pentru distanțare și dezinfecție iar elevii și profesorii au primit sau mai urmează să primească tablete cu acces la internet pentru a putea urma cursurile online, daca vă fi cazul. Au fost achiziționate deja 600 de tablete cu abonamente, valabile pentru doi ani și jumătate. Cheltuielile sunt acoperite din bugetul local, în baza unui contract încheiat cu un operator de servicii.

  Investiții importante au fost făcute și pentru modernizarea străzilor din comuna. Au fost finalizate lucrările de pietruire a unui drum de 7 km pentru accesul la peste 600 de hectare de terenuri agricole și legătură cu drumurile județene. Banii au fost obținuți de la Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, cca 780 000 euro iar lucrările au fost făcute în perioada 2015 – 2017.
  De asemenea prin Programul National de Investiții au fost turnați 2 km de asfalt în satul Dumbrava iar Primăria a amenajat căile de acces către locuințe. Pentru acest obiectiv au fost cheltuiți 1,6 mil de lei de la Ministerul Dezvoltării și încă 100 000 lei de la bugetul local. Încă 5 km de străzi au fost asfaltate în satele Bursuc, Heci și Lespezi și au fost amenajate 240 de podete de acces spre locuințe prin PNLD 2. Lucrările au fost executate în anii 2018 -2019. Edilul spune că 4,2 milioane de lei au fost obținuți de la Ministerul Dezvoltării și aproape 200 000 lei de la bugetul local. Alti 200 000 lei au fost cheltuiți pentru pietruierea unor drumuri sătești și se ateapta semnarea unui contract de finanțare din fonduri guvernamentale pentru asfaltarea a încă 6,6 km de drum pe traseul Bursuc, Heci, Lespezi Dumbrăvița și Buda.


  O alta problema importanta pentru săteni, rezolvata în ultimii ani a fost construirea a doua podete în satele Heci și Dumbrăvița. Cele vechi construite din lemn erau mereu afectate din cauza ploilor torențiale iar locuitorii rămâneau izolați până la intervenția autorităților.
  Daca la drumuri Primăria încă mai are treaba, modernizarea iluminatului public din comuna a fost rezolvata acum câțiva ani de zile. Au fost doua contracte a cate 1 milion de lei, din bugetul local, pentru achiziționarea și montarea a 1100 de lămpi cu led, de ultima generație. De asemenea în acest an au fost extinse rețelele de iluminat stradal pe o distanta de cca 4,5 km în satele Dumbrava și Buda.


  Tot în comuna Lespezi au fost construite stații moderne de autobuz și au fost amplasate camere de supraveghere în zonele cele mai aglomerate. Imaginile sunt inregitrate și stocate pe serverele Primăriei. Edilul spune că acesta măsură a dus la scăderea infracționalității în comuna. În acest an a început și modernizarea tehnicii de calcul din Primărie, în vederea digitalizării serviciilor.


  Și pentru Căminul Cultural al comunei s-au alocat bani de la bugetul local, cca 100 000 lei. În anul 2018 a fost dotat cu mobilier nou, necesar pentru organizarea de evenimente de către săteni, de la nunti și botezuri până la praznice pentru pomenirea celor morți. Mai mult, cu sprijinul Grupului de Acțiune Locala, comunitatea lipoveneasca care numără peste 70 de familii, a primit costume populare pentru formațiile artistice care participa la diferite concursuri naționale și internaționale pentru a promova datinile și obiceiurile acestor locuri.

  De asemenea, adminsitratia locala a sprijinit financiar și o serie de proiecte sociale. La Biserica de la Heci, zona care merita să fie vizitata, a fost contruita o clopotniță și un monument al eroilor. Tot acolo a fost amenajat un cămin social cu fonduri europene unde familiile fară adăpost primesc cazare și masa.


  Primarul comunei, Ioan Lazăr spune că mai sunt multe lucruri de făcut în comuna și că are deja doua proiecte majore care urmează să fie realizate în următorii ani. Primul dintre ele este aducerea gazului metan în comuna, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, cu fonduri europene sau guvernamentale. Pentru a putea obține acești bani comuna Lespezi împreună cu alte 4 unități adminsitrativ- teritoriale, Tatarusi, Valea Seaca, Sirețel și Vânători au înființat o asociație de dezvoltare care are ca obiectiv realizarea a 180 de km de aducțiune de gaz și cate 30 km de rețele de distribuție în fiecare comuna. În momentul de fata se lucrează la studiile și documentele necesare pentru încheierea contractului de finanțare. Un alt proiect la fel de important este cel privitor la extinderea rețelelor de apa și canalizare în toate satele comunei. Finanțarea și lucrările sunt asigurate de operatorul regional ApaVital, peste 6 milioane de euro din fonduri europene.

  Încheiem acest reportaj cu următoarea precizare. La Lespezi nimeni nu plătește serviciile de salubritate. Locuitorii comunei beneficiază gratuit de aceste servicii, de ani buni de zile iar facturile pentru colectarea și transportul gunoiului menajer, cca 200 000 lei pe an , sunt achitate de la bugetul local.
  Toate acestea fac din comuna Lespezi un loc din ce în ce mai atractiv, mai ales pentru familiile tinere care se întorc acasă după ani de munca în străinătate dar și pentru unii investitori, iar asta se vede deja în visteria comunității.

   

  Ce părere ai?

  Related Articles

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet