12.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

REPORTAJ LA HRAMUL BISERICII SF VINERI PAȘCANI. Rugăciune și masă de pomenire cu peste 1000 de credincioși

Zi de mare sărbătoare astăzi, 14 octombrie. În toate bisericile ortodoxe au fost oficiate slujbe de către preoţi, cei mai mulţi credincioşi prezenţi fiind la Mitropolia din Iaşi, acolo unde se află şi Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Şi la biserica Sfânta Vineri din Paşcani au fost prezenţi peste o mie de credincioşi, care au participat la slujbă dar şi la agapa creștină. Vremea frumoasă de afară a permis ca hramul bisericii să aibă loc în curtea lăcaşului de cult, oamenii bucurându-se de ciorba de pește, sarmalele şi peştele prăjite stropite cu ţuică şi vin.

Sute de mii de credincioşi au trecut astăzi pe la biserici pentru a aprinde o lumânare şi a se ruga la Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea care, în fiecare an pe data de 14 octombrie este sărbătorită prin slujbe religioase speciale şi rugăciuni fierbinţi din partea celor care au nevoie de ajutor.

În Paşcani, a fost hram astăzi, 14 octombrie, la biserica Sfânta Vineri, aşa cum mai este cunoscută Cuvioasa. Lăcaşul a fost pregătit de cu o zi înainte cu haine de sărbătoare şi sute de flori. Astăzi, la slujbă, în biserică nu era loc nici să arunci un ac, mai ales că la loc de cinste, împodobit cu flori stau veșmintele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Spiridon, loc pentru pentru credincioși să se roage.

Un sobor de preoţi a oficiat slujba religioasă de la primele ore ale dimineții, iar preotul Costel Olaru a vorbit credincioşilor prezenţi despre viaţa şi minunile Sfintei Parascheva.

Ca în fiecare an, la această biserica au venit peste o mie de persoane, de toate vârstele, din Paşcani, dar şi din alte oraşe. De exemplu, tanti Mari a simțit pe propria piele cum Sfânta a ajutat-o atunci când s-a rugat la Ea. Bătrâna a fost diagnostică cu cancer, iar medicii i-au spus că nu mai are nici o șansă. De atunci au trecut câțiva zeci de ani și se simte bine.

Şi cum astăzi se dă de pomană, au fost credincioşi care au umplut coşurile cu prăjituri, fructe şi cozonac şi le-au adus la biserică pentru a fi date celor sărmani în cinstea Cuvioasei. Ele au fost sfinţite de către preoţii prezenţi la biserica Sfânta Vineri.

În  jurul amiezii, după ce s-a sfârşit slujba religioasă, mesele aşezate în curtea lăcaşului de cult s-au umplut până la refuz de credincioşii care au stat la hram. Ei au fost serviţi cu ciorbă de pește, sărmăluţe şi pește prăjit cu mămăliguţă şi mujdei de usturoi. La final au primit şi câte o felie de cozonac şi colivă.

Gospodinele trebăluiesc de câteva zile continuu. Ele au gătit mâncare şi pentru pelerinii care stau la rând la Moaştele de la Iaşi. În acest an, au fost trimise mii de pachete cu mâncare, iar pentru această zi s-au gătit 1.200 de pachete de bucate alese.

Ca în fiecare an, biserica a primit ajutor de la mai multe societăți și firme din Municipiu, dar și de la oamenii de rând care au dăruit produse alimentare de bază.

În tradiţia populară, Sfânta Vineri este patroana spirituală a femeilor şi ocrotitoarea îndeletnicirilor feminine. Sfânta Cuvioasă Parascheva este cunoscută şi ca Sfânta Vineri, prin traducerea onomasticului grecesc Paraskevi, care înseamnă “a cincea zi a săptămânii, vineri”. Peste 246 de biserici de pe cuprinsul României au ca patroana pe Cuvioasă Parascheva, cunoscută mai ales că fiind ocrotitoarea Moldovei.

Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT!

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow