25.8 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022
Array

Reportaj în piaţa primitivă. Reabilitare doar pe hârtie, de 12 ani de zile, dar banii s-au cheltuit

Condiţii de coşmar în piaţa agroalimentara din zona Vale Pascani. Tarabe distruse, acoperişuri improvizate din folii de plastic sau carton, zăpadă şi mizerie cât vezi cu ochii. Totul la temperaturile extreme de afară. Arată mai rău că o tabără de refugiati deşi vorbim de un spaţiu comercial pus la dispoziţia producătorilor care ar trebui să îndeplinească toate standardele de curăţenie şi igienă. Toţi primarii de până acum au promis că vor reabilita piaţa dar de fiecare dată s-au încurcat în acte şi vorbe.
Piaţa agroalimentară din Paşcani este tot mai pustie. Nu doar din cauza iernii ci şi a condiţiilor inumane de comerţ. Producătorii şi comercianţii nu mai pot îndura condiţiile şi prefera să stea acasă în aceste zile. În hala acoperită este la fel de frig că afară iar pe platoul cu tarabe musteşte zăpada sub picioarele celor care vin şi pleacă cu sacosele goale.
Au de suferit atât cumpărătorii care găsesc marfa îngheţată cât şi cei care chiar dacă nu au vânzări sunt nevoiţi să achite chiriile sau concesiunile usturătoare la Primărie. Comercianţii dau vina pe administraţia locală dar de frică, nu vor să vorbească în faţa camerelor de lăut vederi. Ei sunt nemulţumiţi că de ani de zile edilii promit dar nu au făcut nimic pentru modernizarea pieţei.
Oamenii cred că este vorba despre nepăsare şi incompetenta. În fiecare an se adună bani frumoşi din cele două pieţe dar de fiecare dată investiţiile sunt amânate. Mai mult Primăria a cumpărat câteva zeci de tarabe noi dar sunt depozitate în zăpadă în loc să fie date spre folosinţă.
Culmea este că ambele pieţe din Paşcani sunt deschise fără să aibă autorizaţie de funcţionare. Asta deoarece Primăria şi Consiliul Local dar şi instituţiile de control abilitate permite desfăşurarea actitatilor comerciale fără îndeplinirea condiţiilor legale.

Problema a fost şi este cunoscută de primarii şi consilieri locali. Fostul edil Neculai Răţoi a cheltuit câteva miliarde pentru realizarea unui proiect grandios, în anul 2004. A rămas doar pe hârtie, banii au fost cheltuiţi iar proiectele au expirat. Şi Grigore Craciunescu, cât a fost primar, a promis că face investiţii în pieţe dar s-a oprit în zona Deal. De asemenea din 2014 şi până acum investiţia a fost cuprinsă în bugetul local dar bunele intenţii sau împotmolit la achiziţii din cauza lipsei intabulării terenului.
În acest an Primăria Paşcani mai încerca o dată, evident tot pe banii dumneavoastră, după ce problemele ar fi fost rezolvate. A fost întocmit caietul de sarcini şi se aşteaptă votarea noului buget pentru organizarea unei licitaţii în vederea realizării studiilor de fezabilitate. Alţi bani, cca 200.000 de lei, alte speranţe!
Se aşteaptă ca în câteva luni de zile să fie realizate studiile după care urmează o nouă licitaţie, pentru proiectare şi execuţie. Primăria estimează că investiţia se ridică la cca 2 milioane de euro bani care ar urma să fie luaţi din bugetul Administratiei pieţelor şi din împrumuturi. Lucrările ar urma să înceapă în 2018 şi să fie finalizate doi ani mai târziu. Iar tarabele comercianţilor să fie mutate în acesta perioada pe platoul dintre piaţă şi biserica.

Menţionăm că în fiecare an, din taxele încasate de la comercianţi din cele două pieţe agroalimentare Primăria aduna la buget peste 1,1 milioane de lei. În momentul de faţă sunt deja disponibile cca 600.000 lei, din activitatea pentru anul trecut.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow