9.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Reguli pentru locuitorii din Ceplenița și Răchiteni pentru a nu răspândi Covid

Comunele Ceplenița și Răchiteni au ajuns la o incidență de 2,61 și respectiv 2,13 la mia de locuitori în ceea ce privește numărul de persoane infectate cu COVID-19. În această situație, conform legislației în vigoare, se aplică o serie de măsuri preventive care au drept scop diminuarea răspândirii virusului în comunitate.

 

În acest sens, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași a emis astăzi hotărârea cu numărul 111 din acest an în care sunt prevăzute măsurile care se vor aplica începând de mâine în comunele Ceplenița și Răchiteni timp de două săptămâni (mai exact, de pe 24 august până pe 06 septembrie 2021).

Principalele măsuri preventive se referă la:

  • Activitatea în baruri, cluburi, discoteci și a operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă în intervalul orar 5,00 – 2,00 fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) în comunele Ceplenița și Răchiteni este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior cu respectarea normelor de protecţie sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
  • În alte condiții, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) din comunele Ceplenița și Răchiteni este permisă cu un număr de participanţi de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Ne consultăm constant cu medicii epidemiologi și primim tot timpul informații cu privire la evoluția pandemiei. Acum îngrijorările noastre sunt alimentate de numărul de cazuri pozitive dă semne de creștere. În comunele Ceplenița și Răchiteni incidența a trecut de două cazuri la mia de locuitori și legislația impune măsuri preventive. Recomandarea epidemiologilor și a noastră este să fim în continuare precauți cu privire la participarea la evenimente publice aglomerate, să purtăm masca, să ne dezinfectăm des mâinile și suprefețele cu care intrăm în contact. Pentru mediul rural este o perioadă cu multe sărbătoriri, zile ale comunelor sau hramuri – recomandarea este să păstrăm regulile sanitare de prevenție și să rămânem în alertă. Trebuie să ne păzim în continuare, iar vaccinarea este soluția cea mai bună de a scăpa de infecția cu acest virus și de a reveni cu toții la o viață normală, fără restricții”, a declarat Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI