19.1 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022
Array

Reguli noi pentru organizarea ceremoniilor oficiale


A fost promulgată legea privind ceremoniile oficiale. Aceasta stipulează şi ordinea sau locul în care stau oficialii, în cadrul unor astfel de evenimente, dar şi alte detalii interesante.

La ceremoniile desfăşurate la nivel local, ordinea de precădere va fi deschisă de preşedintele ţării, pre­şedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi premier, dacă aceştia sunt prezenţi. Locul cinci în ordinea de precădere este ocupat de primarul localităţii, urmat de pre­şedintele CJ, prefect şi reprezentanţii celorlalte autorităţi locale. Ordinea de precădere se aplică şi în cazul discursurilor ţinute în cadrul evenimentului. Primul va vorbi primarul Chi­rica, urmat de preşedintele CJ, Ma­ricel Popa, şi de prefectul Grigoraş. Ordinea poate fi însă şi inversată, dacă organizatorul ceremoniei decide astfel.
Legea stabileşte şi modul în care se fac invitaţiile la un eveniment. Invitaţia se face printr-o scrisoare oficială dacă cel invitat are rang superior celui care invită, sau prin invitaţie formală, în caz contrar. Prefectul Marian Grigoraş va trebui astfel să trimită o scrisoare oficială preşedintelui CJ sau primarului. In­vers, este suficient un telefon. Cere­monia oficială începe atunci când soseşte şeful instituţiei participante cu rangul cel mai înalt.
Prefectul are totuşi întâietate atunci când este vorba de depunerea de coroane. Numărul de coroane care pot fi depuse este limitat la una singură pentru fiecare instituţie, în cadrul unei ceremonii. Prima coroană depusă va fi cea din partea preşedintelui României, urmată de cea din par­tea Par­lamentului, a Guvernului sau prefectului, a primarului locali­tăţii unde are loc ceremonia, a preşe­dintelui CJ, a corpului diplomatic şi a entităţii organizatoare. Un ghid special al Pro­tocolului Naţional, care să stabilească regulile şi normele specifice de protocol, ceremonial, precă­dere, etichetă şi curtoazie pentru ceremonile oficiale, va fi adoptat până la sfârşitul acestui an.

 

Continuare pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow