11.5 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Reguli la catolic pentru „Inaltarea Domnului”

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi a stabilit noi reguli pentru funcţionarea în starea de alertă, în contextul relaxării măsurilor de deplasare individuală, dar şi în ideea în care catolicii se pregătesc să celebreze în această joi, pe 21 mai, sărbătoarea Înălţării Domnului.

Din acest weekend, Preasfinţitul Iosif Păuleţ a trimis a trimis o scrisoare tuturor preoţilor din Dieceză cu regulile care trebuie să fie respectate atât de către ei, cât şi de cătrecredincioşi. „În starea de alertă înseamnă, printre altele, că vom putea organiza din nou celebrări liturgice cu participarea credincioşilor. Acest lucru va fi posibil, cel puţin într-o primă fază, doar în aer liber, chiar dacă bisericile vor rămâne deschise, iar credincioşii vor putea intra oricând, în timpul zilei, pentru rugăciune personală (cu respectarea unei distanţe de aproximativ 2 metri în orice direcţie). Vom avea astfel posibilitatea de a găsi cele mai bune căi pentru a întări legătura profundă şi autentică a credincioşilor cu Biserica, legătură care a avut de suferit din cauza neputinţei de a participa la viaţa liturgică a comunităţilor parohiale“, a explicat PS Iosif Păuleţ, care a punctat şi faptul că persistă riscul contaminării şi trebuie să fie respectate cu stricteţe normele igienico-sanitare.

Astfel, în Dieceza de Iaşi s-a decis că celebrarea sfintei Liturghii se va desfăşura în aer liber, cu respectarea distanţei de minimum 1,5 metri între persoane. „În acest sens, recomandăm părinţilor parohi să amenajeze suprafaţa prin amplasarea de scaune sau prin indicarea cu anumite marcaje a locurilor în care se vor poziţiona credincioşii. De asemenea, după cum ne-au indicat autorităţile civile, credincioşii vor trebui să poarte masca de protecţie în timpul celebrării“, se precizează în scrisoarea episcopului. Preotul celebrant şi ceilalţi slujitori implicaţi în organizarea şi desfăşurarea sfintei Liturghii (sacristani, ministranţi, dascăli, clopotari) îşi vor igieniza mâinile la intrarea în spaţiul sacru, înainte să atingă obiectele liturgice. „După ce ne-am consultat cu reprezentanţi ai altor dieceze romano-catolice din ţara noastră, dar şi cu mai mulţi medici, recomandăm ca sfânta Împărtăşanie, pe teritoriul Diecezei de Iaşi, să fie distribuită conform practicii noastre locale (pe limbă). Credincioşii vor fi îndemnaţi să păstreze distanţa de aproximativ 1,5 metri şi atunci când se deplasează spre altar pentru a primi sfânta Împărtăşanie“, a mai explicat PS Iosif Păuleţ.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole