1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Regulamentul de parcare, supus spre aprobare

Pascaniul ar urma sa aiba un sistem de parcari rezidentiale si publice cu plata. Regulamentul privind folosirea terenurilor pentru parcarea masinilor va fi suspus aprobarii in sedinta de joi, de pe 27 ianuarie, iar daca va trece de votul consilierilor locali, va fi pus in practica, cel mai probabil, din primavara acestui an.

Confrom regulamantului, parcarile de resedinta ar urma sa fie amenajate la mai putin de 30 m de imobil si nu vor fi amplasate pe carosabil, trotuare sau spatii verzi, pe drumurile cu sens unic sau pe arterele principale de circulatie, in timp ce parcarile publice cu plata ar urma sa fie special semnalizate in acest sens, si se vor percepe tarife orare sau zilnice de parcare.

Astfel, atat in Deal, cat si in Vale vor fi cate doua zone de parcari rezidentiale si cu plata. Vorbim de 19 parcari cu plata in zona Deal si 30 in zona Vale a muncipiului. Referitor la parcarile rezidentiale, acestea vor fi impartite tot pe doua zone, si vor fi, în total, în numar de 44.

Pentru cei interesati, trebuie mentionat ca parcarile rezidentiale vor putea fi obtinute doar prin licitatie. Mai exact, odata ce va fi anuntata inceperea procedurii de atribuire, cetatenii vor putea depune la Registratura Primariei o cerere, alaturi de documentele aferente, cu mentiunea ca se vor putea inscrie la licitatie doar cei care nu au restante la plata taxelor si impozitelor locale si nu sunt in stare de insolventa sau faliment.

De remarcat este insa si faptul ca din regulament lipsesc date privitoare la taxele aferente pentru aceste tipuri de parcare. Asadar, in cazul in care cetatenii se inscriu la licitatie, nu au informatii despre suma minima pe care se angajeaza să o plateasca anual, in cazul parcarilor rezidentiale. Mai mult chiar, pentru a participa la licitatie este obligatorie plata garantiei egala cu doua chirii.

Precizam ca se va ocupa de evaluarea ofertelor o comisie din care vor face parte presedintele si secretarul, din partea primarului, dar si reprezentanti ai Serviciului Taxe si Impozite Locale, Politiei Locale, Compartiementului Administratare Parcari si Cimitire si Compartimentului Patrimoniu și Contracte.

Asadar, in cazul solicitarilor de amenajari de parcari de resedinta noi sau in locul celor deja existente, acestea urmeaza sa fie semnalizate corespunzator si numerotate. Ele vor fi rezervate sambata si duminica iar in cursul saptamanii, de dupa amiaza, de la ora 15.00 pana a doua zi dimineata, la ora 08.00.

Referitor la parcarile cu plata, ele vor putea fi folosite pe baza de tichet de parcare sau abonamente si vor functiona de luni pana sambata in intervalul orar 8.00 – 20.00, iar duminica si in sarbatorile legale parcarea in aceste zone va fi gratuita. Tarifele  se vor stabili anual, prin hotărâre de Consiliu Local.

Taxa de utilizare a acestor parcari va putea fi achitata la parcometre, iar soferii vor trebui sa afiseze pe bord, in interiorul masinii tichetul de parcare. In cazul celor care vor utiliza aplicatia de autotaxare sau abonamentele, ei vor fi inregistrati electronic.

Precizam ca in aceleasi regulament au fost stabilite amenzi. Spre exemplu, cei care stationaeaza fara sa plateasca sau au abonamente si tichete false, vor fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 600 si 2000 de lei.

Reamintim ca regulamentul pentru parcari a fost pus in dezbatere publica in ultima luna a anului trecut.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow