18.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

Reglementarea unor cheltuieli bugetare privind parada militară de la 1 Decembrie

Desfăşurarea ceremoniilor militare cu ocazia Zilei Naţionale a României presupune, cu certitudine, şi alocarea unor fonduri speciale pentru instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Dacă avem în vedere că anul trecut, la asemenea eveniment au participat peste 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice, se poate spune că manifestarea în cauză este una de amploare remarcabilă. Anul acesta, alături de blocurile de paradă compuse din militarii români vor participa şi detaşamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO, a Republicii Moldova şi a Republicii Serbia. Cheltuielile legate de transportul, cazarea şi hrănirea militarilor armatelor străine invitate (pentru perioada 25.11- 02.12.2016) revin Ministerului Apărării Naţionale (MApN, http://dlaj.mapn.ro/). Limitele maxime ale acestora sunt în concordanţă cu sumele alocate pentru personalul militar român, doar că nefiind stabilite norme comune de alocare la drepturi de hrană sau de cazare pentru militarii străini este necesară aprobarea unor normative de cheltuieli pentru asemenea acţiuni de protocol.

Aceasta este de altfel şi explicaţia pentru care MApN a iniţiat recent un proiect de HG (privind organizarea, desfăşurarea şi finanţarea manifestărilor prilejuite de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, în anul 2016). Între timp, deja aprobat de Executiv, respectivul act normativ (Hotărârea nr. 870/2016, http://lege5.ro/MonitorOficial/mongiytimrxgq/monitorul-oficial-partea-i-nr-950-25-11-2016) prevede „invitarea în România de către Ministerul Apărării Naţionale a unui număr de cel mult 400 de persoane, care vor face parte din detaşamentele armatelor statelor membre NATO şi partenere”. Normativele redate în anexa la HG, includ (i) cheltuieli zilnice de masă – 47 lei/persoană/zi, (ii) cafea, apă minerală, sucuri şi gustări – 15 lei/persoană/zi şi (iii) sume pentru vizitarea obiectivelor turistice din municipiul Bucureşti, efectuarea de fotografii oficiale etc. – 40 lei/persoană (Total: 102 lei/persoană/zi). O estimare de efort bugetar suplimentar ne conduce către suma minimă de 326.400 lei (400 persoane x 102 lei/persoană x 8 zile).
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow