22.1 C
Paşcani
vineri, iunie 25, 2021
22.1 C
Paşcani
vineri, iunie 25, 2021
Array

Referendumul anti – investiti: haos in noiembrie 2014, servicii functionale in martie 2015. Marius Pintilie, marioneta lui Razvan Grecu?

credius.ro
creditprime.ro
elefant.ro
horacredit.ro/
creditfix.ro
elefant.ro
answear.ro
fashiondays.ro
oferta.oceancredit.ro
vivacredit.ro

Ultimele știri

 

Observ că am devenit din nou ţintă pentru că îndrăznesc să nu mă las prostit de demersul PNL privind referendumul anti investiţii. Răzvan Grecu, patronul Actualitatea TV, arhitectul proiectului anti- Apa Vital, alaturi de deputatul Neculai Ratoi si secretarul suspendat Mircea Zuzan, scoate din context un comentariu făcut de mine într-o emisiune, după o consultare publică furtunoasă care a avut loc anul trecut, în perioada alegerilor prezidenţiale. Pentru că cei care urmăresc acest subiect să nu fie duşi în eroare fac următoarele precizări:
– Comentariul a fost făcut în urma propunerii cetăţenilor nu a politicienilor, în cadrul unei dezbateri publice, nu la iniţiativa şi în beneficiul unui partid. Mai târziu PSD a preluat acesta idee, sub presiunea străzii, nu din proprie iniţiativă, în cadrul unei conferinţe de presă. Ea nu s-a concretizat pentru că legislativul local a anulat imediat delegarea serviciilor de apă şi canalizare. Acum propunerea este făcută de PNL, cu un vădit interes electoral – referendum în ziua alegerilor locale, după ce Apa Vital a fost dată afară din Paşcani, apoi reprimita, prin hotărâri succesive ale Consiliului Local.
– Cele două perioade diferă semnificativ din punct de vedere al contextului socio-administrativ. Între timp Legea furnizării apei a fost modificată şi sunt prevăzute clar condiţiile de încheiere a contractelor individuale, aceleaşi dar impuse la acea vreme de Apă Vital, dar contestate de cetăţeni. Acum ele sunt obligatorii, atunci era un vid legislativ care a născut diverse interpretări.
Atunci, păşcănenii nu puteau să îşi achite consumurile de apă, era un blocaj total iar tensiunea socială, pe măsură. Acum problema platii a fost rezolvată, lucrurile au început să funcţioneze, sunt tot mai multe asociaţii de proprietari, reprezentanţi de scară, etc. Acum facturile la apa sunt mai mici decat pe timpul PSA pentru ca nu mai sunt impuse la plata pierderile si furturile uriase.
– Atunci, se punea în discuţie legitimitatea Apa Vital ca prestator de servicii la Paşcani. Între timp delegarea serviciilor a fost anulată. La scurt timp serviciile au fost delegate din nou operatorului ieşean şi au fost rezolvate problemele privind predarea/primirea bunurilor.
– Am invatat, intre timp, ca indiferent de hotararea consilierilor, decizia finala de iesire din ARSACIS si plecarea APA Vital din Pascani apartine conducerii asociatiei. Altfel spus, indiferent de vointa pascanenilor, de rezultatul referendumului, de o noua hotarare a legislativului local, operatorul iesean va ramane la Pascani pana cand asociatia va decide daca va tine cont sau nu de ele. Avand in vedere contextul actual si mai ales obligatiile impuse de UE, asumate de Guvern CJI si CLP este putin probabil sa se schimbe ceva.
– Proiectul de investiţii din fonduri europene a avansat atât de mult, încât, dacă vom ieşi acum din ARSACIS consecinţele financiare şi administrative vor fi semnificativ mai mari decât în toamna anului 2014. Intre timp a aparut un nou avertisment deloc de neglijat privind pericolul infestarii apei, mai ales in zona Vale, din cauza retelor sparte. Asta inseamna ca avem nevoie de investitii urgente, de cele 13 milioane de euro de la Uniunea Europeana, nu sa renuntam la ele!
– La acea vreme se discuta despre eventualitatea că aceste fonduri să fie preluate de Paşcani, dacă iese din ARSACIS. Acum se ştie foarte sigur că acest proiect nu poate fi implementat decât de Apă Vital iar şansele ca administraţia locală să atragă alte fonduri sunt aproape de zero.
– S-a mai intamplat ceva foarte important, din noiembrie 2014 si pana acum. Marius Pintilie candidatul PNL la Primaria Pascani, m-a convins personal ca scandalul anti – Apa Vital si referendumul fac parte dintr-un scenariu politic pus la cale de Razvan Grecu si altii. Stiam deja dar am obtinut si confirmarea! Inainte de a intra in direct in cadrul unei emisiuni unde a fost invitat. L-am intrebat daca merge si la Actualitatea TV, pe acelasi subiect. Liderul PNL Pascani a raspuns ca nu se duce si la televiziunea concurenta, pe motiv ca acolo este pe bani. Se intampla in vremea cand acesta era criticat de ATV pentru lipsa unei reactii vehemente impotriva operatorului Apa Vital ( M.P: Pentru mine subiectul Apa Vital este inchis! ) El a explicat ca a refuzat insusirea proiectului politic prezentat de Razvan Grecu, dar si oferta financiara exagerata, pe motiv ca nu poate fi marioneta cuiva, ca are propriile convingeri . Acum, se intelege, ca Marius Pintilie este subordonat intereselor ATV, ca s-a schimbat. Iata inca un motiv pentru care nu cred in bunele sale intentii, in demersul lui de a organiza un referendum anti-investitii, chiar in ziua alegerilor.
Asadar am aceleasi principii nu mi le-am schimbat deloc. Şi atunci, şi acum am fost şi sunt pentru orice formă formă de consultare a opiniei publice, dar nu pentru a face rău, nu ca manipulare politică. Raman la convingerea ca initiatorii trebuie sa prezinte solutii viabile pentru a construi nu pentru a distruge, iar cele doua teme, cea electorala si cea a referendumului anti- investitii, nu trebuie amestecate.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
22.1 ° C
23 °
19.9 °
82 %
1kmh
10 %
vin
30 °
sâm
27 °
Dum
24 °
lun
26 °
mar
27 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI