17.6 C
Paşcani
luni, mai 29, 2023
Array

Reduceri la taxa de salubritate pentru păşcănenii cu familii numeroase. Ce trebuie să faci de la 1 noiembrie

Păşcănenii cu familii numeroase ar putea să plătească mai puţin la salubritate. Un consilier local a propus, astăzi, în Comisia Economică, ca taxa de salubritate să fie diminuată cu câte 10% pentru fiecare membru de familie, acolo unde sunt mai multi de doi. Andrei Raznic, consilier local PNL a mai cerut ca reducerea să nu fie mai mare de 50%. Amendamentele au fost avizate şi vor fi supuse votului final în şedinţa de plen programată vineri 29 septembrie de la ora 10.00.

Propunerile au fost făcute astăzi în cadrul Comisiei Economice, pe marginea proiectului privind introducerea taxei de salubritate la Paşcani, în locul serviciului pe factura. Taxa ar urma să fie de 10,16 lei de persoană pe lună, conform solicitării făcută de operatorul local de salubritate. Dacă proiectul va fi votat, măsură va fi implementată începând cu 1 ianuarie 2018. Totodată, începând cu 1 noiembrie 2017 până la 1 februarie 2018 păşcănenii vor primi o înştiinţare din partea Serviciul de Finanţe Locale şi va trebui să declare numărul de persoane din familie.

Menţionăm că în acelaşi timp asociaţia judeţeană de salubritate ADIS a recomandat tuturor autorităţilor localele membre să treacă la taxa de salubritate, de la începutul anului viitor. Cuantumul final al taxei va fi stabilit în urma licitaţiilor care vor avea loc pentru desemnarea operatorilor, în câteva luni de zile.
În aceste condiţii autorităţile locale care aprobă, înainte, acesta taxa trebuie să îşi asume şi riscul decontării de la bugetul local a eventualelor diferenţe, pentru anul viitor. Asta deoarece aprobarea sau modificarea taxei de salubritate se poate face doar cu efect pentru anul următor.
La Paşcani un astfel de risc va fi absorbit de taxa propusă de serviciul local de salubritate, dacă ea va fi aprobată în această formă, întrucât este mai mare decât cea propusă de ADIS.
Conform planului tarifar aprobat de Consiliul Local ea ar urma să fie de cel mult 8,78 lei de persoană pe lună în anul 2018, până 13, 30 lei în 2038, în oraşele din judeţ şi de la 4,06 lei la 6,16 lei de persoană pe lună în mediul rural.
Municipiul Iaşi va rămâne cu serviciul pe factură cu taxa de salubritate până în anul 2038, conform unei derogări aprobate de ADIS.
Pentru societăţile comerciale tarifele vor fi de cel mult 365, 9 lei/tonă în anul 2018 până la 385,7 lei tonă în anul 2038.

Plan Tarifar Hcl Pascani by orizontul pascani on Scribd

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow