1 C
Paşcani
luni, octombrie 25, 2021
Array

Redeschideti scoala din Fantanele! Copiii se chinuie sa mearga la alta scoala, cladirea se degradeaza pe zi ce trece

Ne pricepem de minune sa distrugem ceea ce este util si frumos. In doar cativa ani una dintre scolile emblematice din municipiul Pascani a fost scoasa din circuitul educational, fiind transformata initial in depozit de alimente, iar apoi abandonata de autoritati. Este vorba despre scoala “Ion Creanga” din cartierul Fantanele, cladire reabilitata de curand, din fonduri europene.

Institutia este tinuta sub cheie, in timp ce zeci de elevi din zona respectiva merg pe jos pana la una din scolile din oras. Mult mai grav este ca unii dintre copii au renuntat la scoala din cauza drumului anevoios sau pentru faptul ca au fost pieduti pe drum, de sistemul de invatamant in timpul transferului la alte scoli.

Este si cazul lui Vladut, de 8 ani, care parcurge zilnic aproape 6 km dus intors, cu un rucsac in spate, plin de carti si caiete, care are peste 3 kg. Este in clasa I la Scoala Generala Iordache Cantacuzino din zona Deal a Municipiului. Baietelul se trezeste la ora 5.30 – 6.00 pentru a ajunge la timp, la scoala. Ii place, insa spune el, ca drumul este foarte obositor, face aproape 2 ore de mers pe jos. Nu a lipsit de la ore nici cand a fost viscol, pentru ca, i-a zis doamna, ca daca nu vine la ore, nu trece in clasa a II a. Elevul spune insa ca daca Scoala 2 era deschisa, ii era mult mai usor sa mearga la cursuri.

Parintii sunt de-a dreptul revoltati de situatie. Acestia, de mai bine de doi ani de zile, isi duc copiii, in cel mai fericit caz cu masinile personale sau taxiuri, la scolile din oras, costurile de transport ajungand la peste 3 milioane de lei vechi pe luna. Cei care nu au venituri mari, trebuie sa-si conduca micutii, pana la intersectia cu strada Ceferistilor. Pericolul cel mai mare il reprezinta si lipsa trotuarelor. In Fantanele masinile circula cu mare viteza, iar copiii merg cu frica sa nu se intample vreo nenorocire.
Daca nu se redeschide scoala, parintii roaga autoritatile locale, pentru a pune la dispozitie, un microbuz pentru transport copii.

Presedinta comisiei de invatamant cultura – consilierul local Carmen Apostol spune ca doar daca vor fi peste 15 cereri facute pentru infiintarea unei clase, cel mai probabil se va deschide scoala, pentru a veni in intampinarea copiilor in acea zona.

Momentan acolo functioneaza, filiala locala a Casei Corpului Didactic, a Centrului de Excelenta Pascani, iar in cateva incaperi din scoala urmeaza sa se înființeze un centru educațional care să pună accent pe socializare, prin activitate în aer liber, a fundatiei Echo, in parteneriat cu o fundatiei din Pascani.

Mentionam ca desi acolo doua sali de clasa sunt date pentru Centrul de Excelenta, elevii vin la cursuri la Colegiul Sadoveanu, in fiecare sfarsit de saptamana. ziarulorizont.info

DE LA ACELAȘI AUTOR

Declarația pe propria răspundere care trebuie completată de persoanele nevaccinate. DOCUMENT

Odată cu adoptarea noilor restricții în Capitală persoanele nevaccinate vor putea să iasă din casă doar cu...

După ce au dublat sau chiar triplat prețurile, firmele de asigurări acceptă plata polițelor RCA în rate

Polițe RCA plătite și în rate - este oferta unor firme de asigurări, după ce din cauza...

Hotărâre CNSU: România va solicita ajutor internaţional în lupta cu COVID – medicamente, echipamente, echipaje şi echipe medicale

România cere sprijin internaţional pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, iar CNSU a adoptat, sâmbătă seară, o decizie...

Reţeaua “Târgu”: tăiau certificatele verzi Covid-19 ca pe biletele de autobuz pentru navetişti

Doi tineri din Târgu Frumos care făceau cărăuşie ilegală de persoane Iaşi - Marea Britanie au fost...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI