21 C
Paşcani
miercuri, mai 25, 2022
Array

Recunoaşteţi mierea contrafăcută!

Mierea de albine naturală poate fi îndoită cu zahăr, sirop, melasă, iar pentru consistenţă se adaugă făină şi amidon. Iată ponturile care vă ajută să nu vă păcăliţi.

Majoritatea cumpărătorilor nu îşi dau seama de „artificiile” folosite pentru falsificarea mierii şi ajung să consume produse contrafăcute la preţuri chiar mai mari decât cele veritabile. Producătorii şi specialiştii în alimentaţie dezvăluie câteva trucuri care îi ajută pe consumatori să facă diferenţa între un produs contrafăcut şi unul natural.
Fără impurităţi nu înseamnă natural
Cel puţin un sfert din mierea din comerţ este contrafăcută, atrage atenţia Tudorel Radu, producător de miere din zona Galaţi-Brăila. „O primă categorie de falsificatori sunt producătorii care vor să vândă mai mult şi amestecă mierea pură cu diverse siropuri. Astfel, din trei kilograme obţin cel puţin cinci. O altă categorie de speculanţi sunt intermediarii, care cumpără de la mine cinci kilograme şi prin prelucrare scot chiar şi zece kilograme”, semnalează producătorul.

Tudorel Radu dezvăluie şi câteva din indicii care arată că mierea este naturală. „În primul rând, mierea naturală are o aromă specifică şi oferă o senzaţie fină când este înghiţită. De asemenea, prezintă impurităţi naturale: polen, microparticule de ceară şi uneori propolis. Are o textură fină, se prelinge şi nu face spumă”, spune producătorul.
În schimb, mierea contrafăcută are un miros greu sau nu prezintă nicio aromă. Poate fi separată în straturi şi este limpede – fără pic de impurităţi. Se întinde uşor pe felia de pâine şi nu în ultimul rând, produsul fals face spumă. Falsificatorii au şi pretenţii la preţ. „Eu vând borcanul de miere de 500 de grame cu 10-12 lei, iar uneori mierea falsă se vinde şi cu 15 lei. Cei care o vând îi păcălesc pe cumpărători, spunându-le că mierea lor e cea naturală, dovada ar fi că este curată şi nu are impurităţi”, ne mai spune producătorul.
Orice produs contrafăcut este periculos pentru sănătate, spune specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi. „Primul pericol este cel al zahărului pus în astfel de produse, iar excesul de zahăr nu face bine organismului. Apoi este disconfortul că mâncaţi altceva decât ceea ce aşteptaţi – un produs de o calitate inferioară. Dacă ţineţi regim, puteţi ajunge să aveţi probleme grave de sănătate, fără să ştiţi motivul”, punctează acesta.
Cel puţin un sfert din mierea din comerţ e contrafăcută. Producătorii raportează 20.000 de tone de miere anual
Teste la domiciliu
Dacă aveţi dubii că mierea cumpărată e falsă, iată testele considerate sigure de specialişti. „Metode sunt cunoscute în industria alimentară şi sunt sigure”, spune inginerul în alimentaţie Cristina Pavel.
1. Ţineţi un chibrit aprins deasupra unei linguriţe de miere. Dacă e naturală, mierea se va topi şi nu va începe să sfârâie imediat.
2. Amestecaţi mierea în apă. Mierea naturală nu se dizolvă.
3. Puneţi puţină miere pe o foaie de hârtie. Dacă pata umedă se răspândeşte pe suprafaţa hârtiei, atunci mierea este contrafăcută.
4. Adăugaţi o bucată de pâine veche în miere. După 8-10 minute ar trebui ca pâinea să fie în stare solidă.
5. Încălziţi o bucată de sârmă inoxidabilă şi introduceţi-o în miere. Un produs de calitate se va lipi de metal şi nu se va prelinge înapoi în borcan când sârma e scoasă din miere.

EVZ

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow