16.7 C
Paşcani
marți, septembrie 21, 2021
Array

Reconstrucţie de sâni gratuită pentru femeile mutilate de cancer mamar

Numai anul trecut, la Institutul Regional de Oncologie (IRO), 170 de femei diagnosticate cu cancer de sân au suferit o intervenţie de mastectomie şi alte 68 de la începutul lui 2013. Deşi operaţia de reconstrucţie a sânului este gratuită în astfel de cazuri, specialiştii din cadrul Institutului susţin că puţine femei ştiu de posibilitatea unei astfel de intervenţii.

Conducerea IRO, alături de chirurgii plasticieni, iniţiază în acest sens o campanie de informare privind promovarea drepturilor pe care le au pacientele diagnosticate cu cancer la sân.

„Femeile trebuie să ştie că pot beneficia gratuit de reconstrucţia sânului, după ce au suferit cancer mamar. Această intervenţie nu este una estetică, ci una necesară pentru pacientele care au trecut printr-o astfel de experienţă. În Iaşi, se poate face această operaţie cel puţin în două centre, la Spitalul «Sf. Spiridon» şi la Institutul Regional de Oncologie”, precizat prof. dr. Dragoş Pieptu, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Chirurgii plasticieni susţin că, la Iaşi, numărul intervenţiilor de reconstrucţie a sânului este mic în comparaţie cu numărul operaţiilor de mastectomie.

„Anul trecut s-au efectuat numai cinci intervenţii de reconstrucţie a sânilor, pentru că femeile nu sunt informate despre drepturile pe care le au ca şi pacient. Pe de altă parte, multe paciente refuză reconstrucţia mamară de frică sau invocând diferite scuze, cum ar fi că operaţia costă. Sunt femei care preferă să stea cu un săculeţ de făină sau nisip în locul sânului amputat, decât să li se reconstruiască sânul”, a adăugat prof. dr. Pieptu.

Conducerea IRO va realiza în următoarea perioadă pliante cu informaţii despre reconstrucţia mamară în cazul pacientelor diagnosticate cu cancer de sân. „Aceste informaţii vor fi postate şi pe site-ul instituţiei”, a precizat Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

2.144 de paciente cu cancer de sân se află în evidenţa Institutului Regional de Oncologie, dintre care 174 diagnosticate de la începutul anului.

* * *
„În Iaşi, operaţia de reconstrucţie mamară se poate face în cel puţin două centre: la Spitalul Sf. Spiridon şi la Institutul Regional de Oncologie” – prof. dr. Dragoş Pieptu, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă la Spitalul „Sf. Spiridon”

* * *
Peste 3.000 de intervenţii chirurgicale de extirpare de sân sunt efectuate, anual, în România.

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

PSD impune în Parlament termene clare pentru Autostrada Unirii

În sfârșit, niciun ministru al Transporturilor și nimeni care este direct implicat în construcția și dezvoltarea infrastructurii...

ANUNŢ CONCURS, PRIMARIA CRISTESTI

Primăria comunei Cristeşti, judeţul Iaşi, cu sediul în Cristeşti, judeţul Iaşi, Str. Principală, organizează examen de promovare...

Întreruperi de apă la Deleni

În scopul igienizării rezervoarelor de apă potabilă din localitatea Poiana Deleni din comuna Deleni, de 300 mc...

Accident rutier la Sârca. A încercat să evite un şofer care efectua o depăşire fără să se asigure şi a intrat într-un cap de...

Accident rutier pe ruta Iaşi – Tg. Frumos, mai precis în localitatea Sârca. Un conducător auto ce se...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI