18.8 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Reactii vehemente impotriva taierii copacilor. Ce spune un specialist despre arborii inalti si brazii din oras

Reactii vehemente din partea pascanenilor, dupa ce Primaria Pascani a taiat mai multi arbori verzi si sanatosi, printre care si brazi, pe motiv ca ar fi reprezentat un potential pericol.
O parte dintre cetatenii intervievati de reporterii BIT TV au criticat actiunile administratiei locale. Ei au motivate ca arborii trebuie portejati, nu taiati pentru oxigen si umbra necesara mai ales pe timpul verii. Ei s-au aratat indignati, mai ales de taierea pinilor din fata fostului sediu al Bilbiotecii Municipale dar si a bradului de langa Casa de Cultura.

In legatura cu actiunile de defrisare si toaletare sunt si parari impartite. Unii pascaneni sunt impotriva taierii arborilor de pe domeniul public, altii aproba actiunile primariei, dar doar in cazurilee neaparat necesare , pentru arborii uscati. In schimb toti prefera ca in loc de taieri sa fie facute actiuni de toaletare a copacilor, pentru indepartarea crengilor uscate sau a celor care creaza probleme.

In cadrul conferintei saptamanale de presa primarul Marius Pintilie a anuntat ca toti copacii mai inalti decat blocurile cu patru etaje urmeaza sa fie taiati pe motiv ca ar reprezenta un potential pericol pentru cetateni. Ediul a exemplificat ca in Italia, acolo unde a fost recent plecat in concediu dE , nu a vazut arbori mai inalti decat cladirile.

Primarul Pintilie, prins cu minciuna

Declaratiile prImarului a starnit numeroase reactii pe retele de socializare. O pascaneanca stabilita in Italia l-a contrazis pe edil si a postat mai multe fotografii de la fata locului, cu arbori mult mai inalti decat cladirile cu precizarea ca acolo sunt protejati de lege.

“Țin foarte mult să fac vedere atât D-lui Primar cât și D-lui Viceprimar că în Italia sunt copaci cu o înălțime mai mare decât blocurile cu 5 etaje. Ca cetățean al orașului Pașcani unde plătesc taxe întreb și eu care Lege a fost aplicată pentru tăierea copacilor ? Aici în Italia este dată LEGE nu au voie să taie COPACI . Doar în cazul în care un copac e bolnav vin EXPERȚI FAC O COMISIE și analizează dacă într-adevăr e de tăiat. Nu cum spune Dl Primar că el a fost 2 zile în vacanță și nu a văzut copaci mai înalți de 2 etaje. Nu este adevărat aici Natura este foarte iubită și respectată atât Legal cât și de Populație.” a postat pe Facebook Minodora Poputoaia.

Ce spune un specialist despre arborii inalti si brazii din oras

De asemenea sunt vizati si brazii si pomii fructiferi de pe domeniul public, pe motiv ca nu sunt arbori ornamentali potriviti pentru zona urbana, conform precizarilor primarului Marius Pintilie.

In realitate mai multe orase din tara au derulat campanii de palntare de brazi in zonele urbane.
BIT TV a solicitat pe acesta tema un punct de vedere a unui specialist. Dr- inginer Cezar Tomescu, profesor la Facultatea de Silvicultura Suceava, specialist in spatii verzi, apreciaza ca
ori de câte ori renunţăm la un arbore dintr-un oraş, de fapt, în esenţă renunţăm la o bucăţică din aerul sănătos de care ar trebui să beneficiem toţi cei care locuim în acel oraş iar rasinoasele “au un rol semnificativ mai mare comparativ cu foioasele pentru sanatatea cetatenilor.

“Aborii din mediul urban vor constitui dintodeauna una dintre componentele cele mai valoroase ale mediului urban, prin rolul lor sanogen exprimat prin capacitatea mare de:
– a reţine pulberile fine şi diverse alte noxe de natură fizică şi chimică,
– a produce oxigen
– a ameliora calitatea aerului (umiditate şi temperatură) prin procesele de evapo-transpiraţie şi de umbrire a diferitelor suprafeţe artificiale
– a reduce viteza vântului
– reducere a efectului de insulă termică (insulă urbană)
Nu în ultimul rând, arborii sunt cei care „aduc” şi favorizează biodiversitatea urbană (păsări, insecte etc).
Într-un cuvânt, spaţiile verzi dar în special arborii ameliorează climatul urban, îl îmbunătăţesc considerabil.
Răşinoasele (brad, molid, pin silvestru, pin negru, duglas, chiparos etc) per ansamblu au un rol semnificativ mai mare comparativ cu foioasele (speciile de arbori cu frunza căzătoare) tocmai datorită persistenţei frunzişului pe parcursul întregului an, mai ales in afara sezonului de vegetaţie. Răşinoasele sunt adevărate filtre de reţinere a pulberilor indiferent de sezon, cu atât mai importante iarna.
Criteriile după care se aleg speciile în amenajarea speţiilor verzi urbane ţin de volumetrie, textură, culoare, de dimensiunile pe care le ating în timp corelate cu patrimoniul construit din jur, de funcţia principală pe care urmează să o îndeplinească arborele sau grupul de arbori respectivi. Cu cât un arbore este mai mare, mai dezvoltat şi mai viguros, cu atât funcţia ecologică îndeplinită este mai bună, impactul pozitiv este mai mare.

Nu este exclusă nici o specie forestieră fie autohtonă, fie exotică atâta timp cât acestea corespund tipului de climat zonal şi sunt amplasate şi combinate după principiile funcţionale şi estetice respective. Criteriile de selecţie privind amplasarea exemplarelor din diferite specii nu ţin de caracteristici precum răşinos sau foios, fructifer sau forestier, îmi place mie sau nu îmi place mie. 

Orice arbore dintr-un oraş este o mică „alveolă verde” a unui „plămân urban” care ameliorează şi îmbunătăţeşte mediul în care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea toţi citadinii (localnici, turişti, oameni aflaţi la lucru sau în trecere etc). Ori de câte ori renunţăm la un arbore dintr-un oraş, de fapt, în esenţă renunţăm la o bucăţică din aerul sănătos de care ar trebui să beneficiem toţi cei care locuim în acel oraş.” – şef lucrări dr. ing. Cezar Tomescu

Mentional ca actiunile de defrisare ale Primariei Pascani sunt verificate de inspectorii Gardzii de Mediu. Un raport in acest sens  ar urma sa fie prezentat saptamana viitoare. In acest context a fost oprita actiunea de toaletare si taiere, acolo unde era cazul, a castanilor de pe strada Stefan cel Mare din zona Deal, pentru a face loc stalpilor si lampilor de iluminat stradal, intru-un proiect de modernizare a retelelor publice.

Alte articole