11 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023
Array

Războiul giganților Kosarom și Wienerberger pentru 100.000 de euro. Lucian Apostol: „Ce se dă nu se mai ia”

Unul dintre moștenitorii imperiului Kosarom Paşcani, Lucian Vasile Apostol, a fost nevoit să apeleze la instanţele de judecată contra reprezentanţilor companiei Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL Bucureşti.

Lucian Apostol contestă, de fapt, la Judecătoria Iaşi o executare silită începută de compania producătoare de cărămizi. El susţine că cei de la Wienerberger vor să-i ia 100.000 de euro, deşi aceşti bani nu li s-ar cuveni.

De unde a început scandalul

Lucian Apostol, unul dintre moştenitorii imperiului Kosarom, a precizat în faţa instanţei de judecată că, pe 28 octombrie 2010, a încheiat o promisiune de vânzare a unui teren de peste 40 de hectare, în comuna Ion Neculce, cu societatea Wienerberger. Aceasta din urmă voia să înfiinţeze o fabrică de producere a cărămizilor în zona respectivă.

La încheierea promisiunii, spune Apostol, cei de la Wienerberger i-au dat un avans de 100.000 de euro. Conform actului încheiat între cele două părţi, în cazul în care beneficiarul (societatea comercială – n.r.) s-ar fi răzgândit, vânzătorul (Lucian Apostol – n.r.) putea păstra banii primiţi ca garanţie a cumpărării terenului.

„Pe data de 21 mai 2014, creditoare m-a notificat că a renunţat la teren, pe motiv că nu poate obţine dreptul de folosinţă asupra unui teren pe raza comunei Ion Neculce, din care voia să extragă materia primă pentru fabrică“, a spus Lucian Apostol.

Probleme la licitaţie

Reclamantul a adăugat că cei de la Wienerberger au participat la o licitaţie organizată de Unitatea Administrativă şi Teritorială Ion Neculce, dar că nu au depus toate actele necesare, motiv pentru care au pierdut-o. Conform lui Apostol, austriecii nu ar fi precizat pentru ce anume doresc concesionarea terenului de la municipalitate şi, din vina lor, ar fi pierdut acea licitaţie.

„Potrivit înţelegerii, beneficiarul promisiunii de vânzare-cumpărare poate renunţa unilateral la cumpărare, dar preţul plătit iniţial (100.000 de euro – n.r.) îi va rămâne vânzătorului, dacă renunţarea se face din culpa beneficiarului. Chiar dacă cei de la Wienerberger susţin că licitaţia a fost pierdută, dar nu din culpa lor, ei au omis să prezinte nişte acte, astfel că sunt îndreptăţit să păstrez preţul iniţial. Ei voiau să exploateze argilă pe terenul pe care voiau să-l concesioneze de la Primăria Ion Neculce, dar nu au specificat acest lucru“, a subliniat Apostol.

Continuare pe 7 EST

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow