13.8 C
Paşcani
marți, mai 30, 2023
Array

Raportul CNE: Profesori ostili, elevi ignoraţi

Consiliul Naţional al Elevilor a publicat un raport privind implementarea Statutului Elevului la nivel naţional, la un an de la aprobarea actului normativ ce reglementează drepturile și îndatoririle elevilor. Comform documentului, 54% din elevii respondenți s-au confruntat cu ostilitate din partea profesorului atunci când au contestat o notă obținută la o evaluare scrisă, iar aproximativ 40% din elevii respondenți nu beneficiază de reducerea tarifului pentru transportul local în comun, în timp ce 28% își simt pusă în pericol integritatea fizică și/sau morală, se arata intr-un comunicat de presa.

Mai mult, aproximativ 29% dintre elevii respondenți au primit absență ca mijloc de coerciție şi doar aproximativ 13% dintre respondent consideră că au fost luat în considerare de către profesor.
În concluzie CNE considera că atitudinea ostilă a cadrului didactic asupra elevului este des întâlnită în școala românească, iar opinia elevilor nu este luată în considerare.
Pentru rezolvarea acestor probleme reprezentanţii elevilor propun implementarea unor măsuri concrete de evaluare a profesorilor şi a calităţii învăţământului în şcoli. Printre ele se număra activarea Consiliului Naţional de Etică din care să facă parte şi elevi şi întocmirea unei liste negre cu şcolile care nu respecta principiul transparentei.
La Paşcani în majoritatea unităţilor de învăţământ sunt funcţionale mecanismele de verificare a profesorilor. La fiecare început de an şcolar Consiliul Profesoral numeşte o Comisie de Evaluare și Asigurare a Calității din școli formată atât din cadre didactice cât şi reprezentanţi din partea sindicatului, părinţi şi elevi.

Menţionăm că din Consiliul Naţional al Elevilor fac parte şi un elev din Paşcani. Este vorba despre Madalin Cotic de la Colegiul Naţional “Mihail Sadoveanu”.

Raportul poate fi citit aici

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow