23.7 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

Rapoartele de la regii: spectacol politic fără nici un rezultat. RAGCL ar urma sa se inchida controlat in cativa ani de zile, PSA sa se uneasca cu salubritatea

 

Multă vorba fără nici un rezultat concret privind soarta societăţilor şi regiei aflate în subordinea Consiliului Local Paşcani.
În ultima şedinţă consilierii liberali au prezentat rapoartele de control în urma verificărilor făcute la solicitarea lor, timp de câteva luni de zile. Secretarul Primăriei a atras atenţia că ele trebuiau prezentate la sfârşitul lunii noiembrie şi că în unele cazuri unii consilieri şi-au depăşit competentele, prin acţiuni de sesizare a organelor de anchetă înaintea prezentantarii concluziilor şi fără acordul Consiliului Local.
Şedinţa s-a terminat cu prezentarea unor concluzii şi a unor eventuale soluţii dar nu a fost luată nici o hotărâre care să rezolve ceva din problemele constatate.
De exemplu la societatea de salubritate comisia de control a constatat o serie de nereguli în ceea ce priveşte managementul societăţii şi efectuarea unor cheltuieli. Consilierii din opoziţie au încercat să propună la vot că actuala conducerea să fie înlocuită în timp ce cei de la PSD au admis că situaţia este gravă şi au cerut în regim de urgenţă un punct de vedere oficial din partea directorilor.
Pentru redresarea societăţii ar trebui eficientizate cheltuielile şi demararea colectării selective a deşeurilor, fără majorarea preţurilor la servicii. În realitate problemele societăţii sunt mult mai grave. Se afla în pragul falimentului din cauza datoriilor, în imposibilitatea de aşi achita facturile deoarece nu încasează suficienţi bani iar peste câteva luni risca să rămână fără obiect de activitate, serviciile urmând să fie preluate de operatorul judeţean delegate în urma unei licitaţii.
Dacă la salubritate propunea de majorare a preţului ar trebuie să atrăgea demisia directorilor, la RAGCL creşterea tarifului la căldură este susţinută de consilierii PNL, autorii raportului de control. Ei recomanda însuşirea aşa ziselor pierderi induse în preţul de producţie pentru a putea obţine licenţa de distribuţie a căldurii de la ANRSC.
Interesant este ca şi liberalii au ajuns la concluzia că RAGCL trebuie să îşi înceteze activitatea, controlat, în câţiva ani de zile din cauza scăderii numărului de abonaţi, a preţurilor ne competitive şi a datoriilor uriaşe ale societăţii. Asta după ce acum câteva luni de zile acuza PSD-ul că vrea să închidă regia şi pentru propunerea de organizare a unui referendum pe acesta tema. Consilierii PSD au mai observat că raportul de la RAGCL este mai “dulce” decât cel de la PSA şi fără sancţiuni şi că a fost întocmit împreună cu directorii societăţii
Până la închidere regia ar trebui să funcţioneze chiar dacă se înregistrează în fiecare an penalităţi de peste 1 milion de lei pentru datoriile la stat, susţin unii consilieri. Alţii au cerut conducerii societăţii să declanşeze procedurile de insolventa pentru a scăpa de presiunea creditorilor şi de penalităţi.
O altă propunere desprinsă din raport este realizarea unor investiţii pentru eficientizarea regiei nu închiderea ei. Doar că ele ar trebui finanţate de la bugetul local deoarece RAGCL nu are bani. Este vorba despre modernizarea centralelor şi a reţelelor de distribuţie. Consilierul Ioan Danu a propus ca centralele să fie modificate aşa încât să funcţioneze cu biogaz nu cu gaz metan prin valorificarea gunoiului, pentru a scade preţul la caldura aşa încât serviciul să fie competitive.

Nici la fostul operator de apă şi canalizare nu au fost luate decizii privind soarta regiei.
Conducerea societăţii a fost luată la intrebari despre salarii dar şi de ce nu valorificat utilajele din dotare pentru a presta noi servicii.
Societatea a rămas fără obiect de activitate de când serviciile au fost delegate operatorului ieşean. Consilierii PNL au cerut să PSA să se ocupe de administrarea parcărilor cu plată, şi a cimitirelor dar ele nici măcar nu au fost amenajate.
Concluziile dezbaterilor au fost devastatoare. Până acum societăţile aflate în subordinea Consiliului Local au funcţionat asemenea unor servicii de asistenta socială, fără să încaseze facturile restante, cu milioane de lei sume prescrise, organigrame supraîncărcate şi mulţi bani cheltuiţi aiurea. În momentul de faţă, pentru salvarea lor, ar fi nevoie de o minune sau de pricepere şi multă voinţa administrativă şi politică din partea aleşilor locali.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow