5.2 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Rândul părinților: amenzi de 5000 de lei pentru cei care nu declară veniturile copiilor

O nouă hotărâre legislativă publicată în Monitorul Oficial anunță părinții că trebuie să declare veniturile pe care proprii copii le pot realiza din diverse activități, altfel riscă amenzi destul de mari.

Părinții ai căror copii urmează să câștige bani din reclame, filme, piese de teatru, concerte sau alte activități asemănătoare, trebuie să anunțe acest lucru la serviciul public de asistență socială, conform unui act normativ publicat recent.
Începând de astăzi, dacă părinții nu respectă aceasta obligație, pot fi sanctionați cu amenzi de până la 5.000 de lei.
Conform noilor prevederi legislative, părinții sau tutorii legali care își asumă răspunderea pentru activitățile copiilor, trebuie să transmită serviciului public de asistență socială o copie certificată „conform cu originalul” a contractului încheiat cu organizatorul, în cel mult zece zile lucrătoare de la începerea activității și trebuie să se asigure că este respectat programul de lucru impus de lege pentru fiecare categorie de vârstă.

Mai nou, copiii pot să desfășoare activități în calitate de actor, figurant, model sau sportiv profesionist, dar numai pe baza unui contract semnat de părinți sau tutorele legal, iar cei care nu informează serviciul public de asistență socială înainte de începerea activității copilului sau care nu transmit copia certificată a contractului, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.

Menționăm că prevederile referitoare la prestarea de către copii a activităților remunerate sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 75/2015, care reglemenează condițiile de muncă pentru copii,a apărut în Monitorul Oficial în februarie, iar amenzile se aplica după 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia, adică din data de 14 mai.
Alte detalii legislative cu privire la programul și condițiile în care copii pot presta activități remunerate în diferite domenii găsiți la Avocat.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow