21.6 C
Paşcani
marți, mai 30, 2023
Array

Raiul copiilor săraci din Heleșteni

Exista un loc in care zeci de copii proveniti din familii sarace pot uita timp de cateva ore de orice grija. Este vorba despre Centrul educativ pentru copii saraci din satul Harmaneasa, comuna Helesteni. Un numar de 37 de elevi cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani vin aici zilnic dupa orele de curs pentru a-si face temele sau pentru a-si petrece, altfel, timpul liber. Totodata aici servesc cate o masa calda pe zi, mancare proaspata si chiar cate un desert. Pana anul trecut erau transportati de la cele doua scoli din Oboroceni si Helesteni cu o caruta . Acum sunt adusi cu un microbuz pus la dispozitie de Inspectoratul Scolar Iasi.
Toate aceste eforturi au fost facute in cadrul unui proiect inceput in anul 2004 cu scopul de prevenire si diminuare a abandonului scolar mai ales in randul familiilor defavorizate.

Fiecare dintre copiii de aici are poveste lui de viata. Unii dintre sunt orfani dupa moartea parintilor. Altii au fost abandonati de parintii care au plecat la munca in strainatate sau abia supravietuiesc in familiile lor, din cauza saraciei.

Printre ei se afla si o fetita blonda cu ochii mari, in varsta de 7 ani. O cheama Denisa si a ramas in grija bunicilor, care traiesc doar din pensie, dupa ce mama ei a plecat in strainatate iar tatal sau si-a pierdut viata in urma unui accident de munca
Ea spune ca ii place sa vina la acest centru pentru ca cei de acolo se comporta frumos cu ea si o ajuta sa isi faca temele.

O alta situatie tragica este in familia lui Alexandru in varsta de 11 ani. Nu a cunoscut-o niciodata pe cea care i-a dat viata pentru ca a plecat in strainatate fara sa se intoarca. Acasa il asteapta doar tatal sau si cei doi unchi care il mai ajuta la teme.

In jurul orei 16:00, micutii se infofolesc bine si asteapta din nou ca microbuzul sa-i duca acasa. Pleaca multumiti, cu gandul ca si maine vor reveni in locul in care viata lor capata o alta culoare.

Mentionam ca printre cei care ofera sprijin acestor micuti se afla un psiholog si cateva cadre didactice care muncesc ca voluntari. Centrul este deschis din anul 2007 iar timp de doi ani, toate cheltuielile au fost suportate din bugetul local. Din anul 2010, administratia locala a reusit sa obtina ajutor financiar si din partea Consiliului Judetean Iasi, care suporta in prezent 50 % din totalul cheltuielilor.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow