More

  RAGCL trece la debranşări şi disponibilizări. Nu are bani pentru gaz şi salarii

  Array

  Semnal de alarmă privind activitatea regiei de termoficare din Paşcani. RAGCL este la un pas de a rămâne din nou fără gaz metan şi prin urmare în incapacitate de a furniza apă caldă şi căldura deoarece nu are bani să îşi achite facturile. Este vorba despre o datorie de peste 400.000 de lei care trebuia deja achitata. Unitatea are conturile blocate de ANAF şi singurii bani pe care îi are, cei încasaţi la casierie de la locatari, nu ajung nici măcar pentru plata cheltuielilor curente.

  Directorul regiei susţine că pentru a face rost de bani regia va fi nevoită să întrerupă furnizarea serviciilor la blocurile cu datorii mari. Întreruperile vor fi colective la fel ca la apă adică de la branşamentul general. Sunt vizate mai ales fostele cămine de familisti şi blocurile de garsoniere acolo unde locuiesc familii cu probleme sociale sau chiriaşi.

  De asemenea conducerea unităţii susţine că ar mai avea de încasat încă 200 000 de lei de la Primărie, subvenţie la căldură bani cu care s-ar putea achita jumătate din datoria la gaz. În replică administratia locala susţine că banii respective au fost viraţi în contul fostului operator local de apă şi canalizare conform unei hotărâri judecătoreşti în contul unei datorii pe care regia o ave către PSA. Mai mult în cursul zilei de astăzi din bugetul local au fost achitate şi ultimele facturi restante către regie în suma de 41.000 de lei.

  Fără nici o altă soluţie de a face rost de bani RAGCL analizează deja şi un plan de restructurare. Asta deoarece nu sunt sunt resurse nici măcar pentru achitarea salariilor, onorate până acum din alocaţiile bugetare. Mai mult regia a reziliat mai multe contracte de prestări servicii pentru că nu le mai poate achita.

  Managerul unităţii spune că s-a ajuns în acesta situaţie din cauza administratiei Craciunescu care a refuzat să achite la timp subvenţiile la căldura Mai mult ANAF a confiscat sume importante de bani primite de regie de la Guvern pentru plata subvenţiei la căldură consumaţi pentru achitarea penalitatilor nu a datoriilor, motiv pentru care au fost deja deschise două procese. Mai mult numărul abonaţilor la sistemul centralizat de încălzire a scăzut semnificativ în ultimii ani, de la 4 la 3 mii.

  Singura speranţă este tot Guvernul României. Conducerea RAGCL crede că ar putea obţine un ajutor de stat dacă Consiliul Local Paşcani şi-ar însuşi o parte din pierderile înregistrare până acum de regie, prin nemajorarea preţului la caldura după creşterea TVA-ului de la 19 la 24%. Pentru asta ar fi nevoie de o hotărâre votată de consilieri iar administratia locală să îşi asume responsabilitatea de a fi executa silit în cazul în care nu obţine bani de la Guvern. O informare în acest sens a fost trimisă deja Primăriei încă din luna aprilie, fără nici un rezultat până acum.
  Menţionăm că şi în toamna anului trecut RAGCL a avut probleme cu plata facturilor la gaz. Pentru câteva săptămâni de zile au fost întrerupe serviciile chiar în prag de iarnă. Problema a fost rezolvată tot cu bani de la bugetul local, prin plata în avans a subvenţiei la căldură.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Anunt licitatie spatiu Pascani

  SCM GR I MUNCA COLECTIVA Pascani anunta scoaterea la licitatie pentru vanzare a spatiului in suprafata de 96,46 mp, situat in Pascani, strada Gradinitei, nr...

  Mașină cu țigări de contrabandă, oprită în trafic la Târgu Frumos

  La data de 25 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi au depistat un bărbat, de 52 ani, din jud. Neamţ,...

  Incendiu la o locuință din Vânători

  În data de 01.2021, ora 13:46, două echipaje din cadrul Secției de Pompieri Pașcani au intervenit în localitatea Vânători, comuna Vânători, judeţul Iași, pentru...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI