15.8 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

RAGCL Pascani, fara plan de reorganziare. ANAF-ul contesta intrarea in faliment pentru a recupera datoriile

Fostul operator de incalzire din Pascani, aflat in procedura de insolventa, nu va prezenta nici un plan de salvare, la inceputul anului viitor . Tribunalul Iasi a amanat o decizie privind soarta RAGCL pe 15 ianuarie 2020 „ in vederea eventualei depuneri a planului de reorganizare” pentru o perioada de cel putin trei ani de zile. Administratorul special al regiei sustine ca o astfel de strategie nu poate fi facuta deoarece RAGCL nu are sursele financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor de functionare si achitarea datoriiilor. Din acelasi motiv unitatea nu a mai putut furniza caldura si apa calda din luna aprilie a.c. si a reziliat contractele cu toti abonatii.

Chiar si fara un plan de reorganizare RAGCL va mai ramane activa cel putin cateva luni de zile, sustine directoarea economica Luminita Ilade. Asta deoarece principalul creditor, Ministerul Finantelor are tot interesul ca regia sa functioneze pentru a achita cat mai mult din datoriile restate, mai ales prin valorificarea activelor. Statul a contestat si cel mai probabil o va face din nou si anul viitor, intrarea in faliment a fostului operator local de incalzire pentru a recupera aproape 40 de milioane de lei : 28 000 imprumutul contractat de municipalitate de la BERD pentru reabilitarea retelelor si centralelor, bani inapoiati de Ministerul Finantelor in calitate de garant, si 11 milioane lei datorii si penalitati la plata impozitelor pe salarii.
Conducerea regiei sustine ca sumele datorate ar fi mult mai mici si ca acesta situatie ar urma sa fie clarificata tot in luna ianuarie a anului viitor. Regia a avut doua procese cu Ministerul Finantelor care au fost castigate in prima instanta iar acum se asteapta o hotarare finala. ANAF-ul a pus sechestul pe 3,5 mil lei subventii de la stat primite de RAGCL iar banii au fost folositi pentru plata unor dobanzi si penalitati, nu a datoriilor de baza. Judecatorii au constatat ca suma trebuie inapoiata RAGCL-ului, iar daca va fi folosita pentru plata restatelor, trebuie recalculate si penalitatile.
Pana cand Tribunalul Iasi va lua o decizie definitiva va ramane functional doar serviciul de transport public local.

Mentionam ca legislativul local, in subordinea caruia RAGCL se afla, nu a discutat, pana acum, despre oportunitatea prezentarii unui plan de reorganizare. Consilierii locali au aprobat intrarea regiei in insolventa iar acum asteapta hotararea instantei.

Alte articole