-3.1 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

RAGCL Paşcani cere bani de la buget pentru achitarea facturilor la gaz. Olariu caută soluţii, Pintilie face politica, primarul în concediu

O nouă întâlnire privind soarta regiei păşcănene de termoficare, la solicitarea consilierului PMP Sorin Olariu. Dezbaterile au avut loc astăzi de la ora 13.00 în sala de şedinţe a Consiliului Local. De această dată au participat doi consilieri de la PNL, Marius Pintilie şi Mihaela Spiridon, viceprimarita Gabriela Nedelcu şi patru membri directorii regiei şi alţi doi membri ai Consiliului de Administraţie.
Iniţiatorul dezbaterii a reluat discuţiile de la cele trei variante propuse săptămâna trecută: “Soluţia Galaţi” – luarea unei decizii de inchidere a regiei într-un termen stabilit şi plata unor ajutoare abonaţilor pentru achiziţionarea de centrale de apartament, trimiterea în insolventa caz în care regia urmează să fie condusă de un administrator sindic şi să fie impus un plan de redresare, sau închiderea controlată a regiei şi realizarea unor investiţii din fonduri guvernamentale la şcoli şi grădiniţe.
Din cauza posibilelor probleme juridice Sorin Olariu a abandonat prima variantă şi a cerut regiei să prezinte într-o săptămână de zile o soluţie tehnică de eficientizare a activităţii regiei.
De cealaltă parte conducerea RAGCL a solicitat un ajutor financiar de la administraţia locală pentru plata facturilor restante la gaz, în condiţiile în care aproape toate încasările sunt executate de Fisc. Este vorba de peste 2 milioane de lei, suma care ar trebui achitata de la bugetul local. Directorii au atras atenţia că în câteva săptămâni de zile păşcănenii abonaţi la sistemul centralizat de încălzire ar putea rămâne fără apă caldă iar regia este în pericol de a nu putea să reia activitatea de termie din lipsa unui nou furnizor. Singura soluţie ar fi ca legislativul local să aprobe pierderile tehnologice solicitate de RAGCL şi să le achite, din sumele alocate pentru investiţii. În ceea ce priveşte intrarea în insolventa conducerea regiei spune că o astfel de decizie trebuie asumată de consilieri şi comunicată Consiliului de Administraţie pentru a fi pusă în practică.
În sală a fost prezent şi liderul opoziţiei, Marius Pintilie. În loc să să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei consilierul PNL a considerat că este potrivit ca acesta situaţie să fie analizată şi exploatată în cheie politică. El a acuzat actuala adminsitratie de incompetenţă şi a subliniat că liberalii nu vor fi părtaşi la nici un proiect de închidere a regiei.
Reacţia liderului liberal a fost imediat sancţionata de initiatorul dezbaterii dar şi de viceprimarita Gabriela Nedelcu.
Interesant este că reprezentantul Ministerului de Finanţe în Consiliul de Administraţie al regiei, Dumitru Isticioaia, a cerut intervenţia politicienilor păşcăneni la nivel guvernamental pentru a rezolva problemele pentru care RAGCL a fost executată silit şi anume datoriile către bugetele de stat şi pentru neachitarea unui credit de investiţii garantat de stat. De asemenea un alt membru al Consiliului de Adminsitratie, Laurenţiu Costan, a încercat să îi şantajeze pe consilieri: voi ne daţi bani pentru plata facturilor iar noi găsim soluţii pentru a redresa regia, ca să nu aveţi probleme cu populaţia.
Menţionam că următoare întâlnire pe acesta tema ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, după întoarcerea primarului din concediu.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow