11.4 C
Paşcani
luni, octombrie 3, 2022
Array

RAGCL cere diminuarea preţului la căldură şi dublarea subvenţiei de la bugetul local

- Advertisement -

Guvernul României a respins cererea administraţiei din Paşcani pentru plata în avans a subvenţiei la căldură. Este vorba despre 1,4 milioane de lei bani pe care regia locală de termoficare se baza pentru achitarea facturilor la gaz. Mai mult, regia a încasat în avans şi subvenţia la căldură pentru lunile noiembrie şi decembrie iar banii au fost cheltuiţi pentru achitarea unor datorii tot la gaz. Asta înseamnă că facturile pentru ultimele luni ale anului, estimate la 1,7 milioane de lei trebuie achitate doar din încasările de la casieriile RAGCL în condiţiile în care conturile sunt blocate.
În aceste condiţii conducerea RAGCL a cerut Primăriei Paşcani micşorarea preţului de facturare al căldurii, cel puţin pentru câteva luni de zile, de la 265 la 150 de lei. Măsură ar avea două efecte imediate: unul asupra populaţiei care va plăti mai puţin, deci ar putea creşte încasările şi alta asupra bugetului local, subvenţia la căldură urmând să crească de la 2,5 la 4,8 milioane de lei pe an.
Propunere a fost înaintată deja Primăriei Paşcani şi ar urma să fie analizată şi votată de consilieri. Şi anul trecut a fost adoptată o astfel de măsură. Păşcănenii au plătit mai puţin la căldură pentru lunile noiembrie şi decembrie după ce Primăria a primit 1,1 mil de lei subvenţie de la bugetul de stat.
Regia păşcăneană pregăteşte şi un plan de rezervă pentru a nu rămâne fără gaz din nou, în plină iarna.
A cerut administratiei locale să analizeze posibilitatea de a obţine de la Guvern o compensare pentru pierdere induse adică pentru neactualizarea la timp a preţului şi pierderea a mii de clienti din cauza debranşărilor ilegale. Pentru asta Consiliul Local trebuie să le recunoască şi să îşi asume aceste pierderi printr-o hotărâre.
Între timp RAGCL Paşcani supravieţuieşte doar din încasările de la populaţie, banii din conturi fiind executaţi de fisc. Cam câte 15.0000 de lei pe zi, în creştere de câteva săptămâni de zile, dar nu este suficient pentru achitarea facturilor curente şi a datoriilor.
Menţionăm că RAGCL Paşcani mai are în sistemul centralizat de încălzire aproape 3600 de apartamente. De curand şi-a schimbat furnizorul de gaz dupa ce EON a închis robinetele, de două ori, din cauza unei restante de 1,4 mil de lei. Primaria si Consiliul Local au refuzat sa garanteze plata datoriilor.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow