More

  Puteți înregistra nașterea copilașului și după o lună. Ordonanţa Cioloş pe înţelesul tuturor!

  Array

  Autorităţile vor fi puse la treabă în locul cetăţeanului, anunţă Guvernul Cioloş. Acesta a modificat legislaţia în domeniul stării civile, prelungind termenele pe care le au la dispoziţie cetăţenii pentru întocmirea unor acte, simplificând unele proceduri şi impunând obligaţii suplimentare autorităţilor.

  Legea privind actele de stare civilă a fost modificată de Guvern pentru simplificarea înregistrării naşterilor şi rezolvarea unor pro­bleme apărute în practică.

  Ter­menul pentru declararea naşterii copilului a fost prelungit de la 15 la 30 de zile, fiind menţinut termenul de 3 zile pentru cazul în care copilul se naşte mort. Întoc­mirea actului de naştere se face pe baza declaraţiei verbale a orică­ruia dintre părinţi, a actului de identitate al mamei şi al declarantului, a certificatului medical constatator al naşterii şi, eventual, a certificatului de căsătorie al părin­ţilor. Dacă mama nu are carte de identitate, datele necesare vor fi furnizate de poliţie.

  Dacă termenul de 30 de zile pentru decla­rarea naşterii este depăşit, întoc­mirea actului de naştere se va face la cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului şi avizul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor şi în baza unui certificat medical care să ateste vârsta copilului, nemaifiind necesară şi aprobarea primarului.

  În vechea sa formă, legea impunea ca, în situaţia în care declararea era făcută la peste un an de la data naşterii, întocmirea actului să se facă în baza unei hotărâri emise de Judecătorie. Obligaţia de a se adresa instanţei a fost eliminată, pentru naşterile declarate cu peste un an întârziere aplicându-se aceleaşi reguli ca la naşterile de­clarate în termenul legal.
  Continuarea pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Viermele de făină, bun de consum în UE. Mihaela Bilic: De ce să mănânci insecte, dacă ai friptură?

  Viermele de făină, care tocmai a fost declarat bun de consum în Uniunea Europeană, nu conține nimic special, ci este doar o sursă viabilă...

  Streinu-Cercel îți dă vestea cea mare: „Obligatorie până în 2023”!

  Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, duminică, după ce a fost vaccinat cu a doua doză împotriva COVID-19, că masca va rămâne obligatorie în continuare...

  Costul suplimentar lunar în 2021 cu un angajat plătit cu salariul minim pe țară este de 72 de lei.

  Companiile vor avea în 2021 un cost suplimentar lunar de 72 de lei pentru fiecare persoană plătită cu salariul minim brut pe țară, după...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI