15.2 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022

Puşcărie pornind de la un cuvânt pe Facebook? O întâmplare incredibilă la Iaşi

Un tânăr era să-şi înceapă viaţa după gratii din cauza unui cuvânt spus aiurea pe Facebook de sora sa. Sărind în ajutorul ei, pentru a împiedica o răzbunare, băiatul a lovit în stânga şi-n dreapta cu un briceag. Puţin a lipsit ca fapta sa să nu aibă urmări tragice. Tânărul a scăpat destul de ieftin, judecătorii considerând că 7 luni de arest la domiciliu sunt suficiente pentru a-l linişti pe viitor. Băiatul a fost obligat prin sentinţă să-şi termine studiile şi să nu frecventeze restaurante, discoteci sau săli de jocuri.

Incidentul din seara zilei de 18 mai 2016 i-a avut ca principali protagonişti pe doi liceeni de familie bună. Viitorul agresor, Ioan G., avea pe atunci 17 ani şi 8 luni, elev la Colegiul Economic Administrativ, cu rezultate bune la învăţătură, calm şi prietenos, pasionat de dans şi membru în ansamblul folcloric al liceului. Tatăl era plecat la muncă în străinătate, fără însă ca acest fapt să-l fi influenţat negativ pe băiat. Viitoarea victimă, Lucian M., avea un profil asemănător. La 16 ani, era elev la Liceul cu Program Sportiv şi jucător la clubul de baschet Unirea. Conflictul dintre cei doi a plecat de la sora mai mică a lui Ioan G., în vârstă de 15 ani.

Într-una dintre zilele anterioare, N.G. făcuse un comentariu neprincipial pe Facebook la adresa unei foste prietene apropiate, pe care o numise „curvă”, după ce aceasta se apropiase de alte fete, despre care N.G. nu avea o părere bună. Fata jignită a pus la cale o răzbunare împotriva lui N.G., stabilind cu mai multe fete şi cu prietenii acestora să o bată. S-au adunat astfel 5 fete şi 5 băieţi. De planul găştii de adolescenţi a aflat şi un prieten al lui N.G., care a avertizat-o ca în acea zi să nu iasă din casă. Fata însă a ieşit ca de obicei, mergând cu câţiva prieteni într-un parc din apropierea blocului său din Dacia, pentru a juca cărţi. Aici şi-a făcut apariţia şi grupul de răzbunători, printre care se afla şi Lucian M. Au intrat în parc printr-o spărtură în gard, iar fata jignită, însoţită de celelalte patru, s-a îndreptat spre N.G. Băieţii au rămas ceva mai în urmă răsfirându-se prin parc. Între fete a început o discuţie în contradictoriu, transformată în scurt timp într-o ceartă pe un ton ridicat însoţită de gesturi violente. În aceste împrejurări, Ioan G. a primit pe telefon două mesaje de la unul dintre băieţii din zonă: „treci în parc, că se ia C. de soră-ta”, şi „treci mai repede aici”.

Nu au spus nimic părinţilor

Băiatul a coborât din apartament valvârtej, înarmat cu un briceag. S-a îndreptat spre masa unde se afla sora sa, aflată la capătul opus al parcului. În drum, s-a întâlnit cu unul dintre băieţii din gaşcă, pe care a încercat să-l lovească cu cuţitul. Acesta s-a ferit şi a răspuns cu un spray iritant. Ioan G. l-a abandonat şi s-a îndreptat spre un altul. Şi acesta avea însă un spray la el, aşa că Ioan G. a încercat să-l atace pe un al treilea, apoi pe Lucian M. care tocmai se ridicase de la masa la care stătea, vrând să vadă ce se întâmplă. A încercat să spună că nu are nicio implicare în cearta fetelor, dar nu a mai apucat. A fost împins în gard de unul dintre prietenii lui Ioan G. şi apoi lovit de acesta în spate cu briceagul, de mai multe ori. Până la urmă, Lucian M. a reuşit să fugă, abandonându-şi în parc geanta de sport şi telefonul mobil, fără să realizeze pe moment că fusese înjunghiat. Avusese impresia că a fost lovit de Ioan G. cu telefonul, nu cu un cuţit.

Împreună cu doi prieteni, Lucian M. s-a îndreptat spre bariera BJATM, apoi spre staţia de autobuz din Canta, de unde a luat un autobuz spre Bucium, unde locuia. Pe drum, a început să acuze dureri în zona inimii şi dificultăţi în respiraţie. Un pasager a sunat la 112, iar băiatul a fost coborât din autobuz la McDonald’s, de unde a fost preluat de echipajul SMURD. Iniţial, niciunul dintre tinerii implicaţi nu a povestit părinţilor cele întâmplate. Ioan G. nu a spus nimic acasă, ascunzându-şi pe cât posibil de mama sa iritaţia provocată de spray la nivelul ochilor. La rândul său, Lucian M. a spus că ar fi fost agresat în zona Copou, pe când se întorcea de la antrenament, pentru a nu fi certat de mama sa că nu a venit direct acasă. În aceeaşi seară, poliţiştii descurcaseră deja toate iţele. Au sunat la uşa lui Ioan M., dar mama acesteia nici nu s-a uitat pe vizor. Era ora 23 şi nici nu se gândea că la uşă sună poliţia.

Iniţial, agresorul a afirmat că venise în parc neînarmat, luând de jos un obiect cu care a lovit, fără să ştie exact ce anume era. Nici nu şi-a dat seama pe cine lovise, pentru că spray-ul iritant îi afectase ochii. De altfel, nici nu-l cunoştea pe Lucian M., pe care nu-l mai văzuse niciodată. Acţionase doar pentru a-şi apăra sora, asumându-şi rolul de protector al acesteia, în lipsa tatălui. Doar sora sa i-a susţinut însă declaraţia că ar fi venit neînarmat. Magistraţii au respins legitima apărare invocată de Ioan G., ca şi provocarea, întrucât victima nu acţionase în niciun fel până să fie atacată. Judecătorii au luat totuşi în calcul faptul că în momentul agresiunii, Ioan G. nu vedea unde loveşte, efectele spray-ului fiind confirmate de o expertiză, ca şi diminuarea temporară a discernământului, ca urmare a stării de nervozitate extremă.

Elev pus să plătească 75.000 lei

Magistraţii Tribunalului l-au găsit pe Ioan G. vinovat de tentativă la omor, dispunând în cazul său măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni. În acest interval, el va trebui să se prezinte la Serviciul de Probaţiune atunci când este chemat, să-şi continue studiile actuale desfăşurate la o şcoală postliceală sanitară, să nu frecventeze baruri, săli de jocuri, săli de internet, cluburi, discoteci, restaurante sau alte astfel de localuri şi să nu se apropie sau să comunice în vreun fel cu victima. El va trebui să-i plătească acesteia suma de 75.000 lei, ca daune morale. Sentinţa nu este încă definitivă, Curtea de Apel urmând să se pronunţe luna viitoare asupra contestaţiei depuse de agresor.

sursa zdi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Amenzile pentru cruzimea faţă de animale, triple

Amenzile pentru cazurile de cruzime faţă de animale, triple...

ANALIZĂ LA RECE – Impozit progresiv versus cotă fixă. Explicațiile unui cunoscut analist economic ieşean

Discuţiile de pe holurile Palatului Parlamentului privind introducerea impozitării...

O ucraineancă s-a răsturnat cu masina la Strunga

O soferiță din Ucraina care conducea un autoturism Honda...Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow