21 C
Paşcani
luni, august 15, 2022

Purtatorul de cuvant din Republica Pascani s-a detonat!

Fondatorul relatiilor publice moderne, Ivy Lee, spunea printre altele ca declaratia de intentie a purtatorului de cuvant, din orice institutie publica, ar trebuie sa sune astfel:

„Acesta nu este un birou secret de presã. Toatã activitatea noastrã se desfãsoarã deschis. Noi dorim sã furnizãm stiri. Aceasta nu este nici agentie publicitarã; nu folositi materialele pe care le furnizãm dacã credeti cã nu vã satisfac. Materialele noastre sunt reale. Mai multe detalii despre oricare dintre subiectele luate în discutie pot fi furnizate prompt si orice ziarist va fi bucuros sã verifice personal orice afirmatie. Pe scurt, planul nostru este ca, în mod cinstit si deschis, sã furnizãm presei si publicului informatii pe temele de interes, din partea tuturor institutiilor publice”.

Aceasta adaptare dupa textul original al autorului o veti regasi in mai toate manualele de comunicare.
Tot acolo sunt precizate foarte clar si principalele obligatiile profesionale ale purtatorilor de cuvant.

Iata cateva dintre ele:

– sa răspundă corect, complet, cu siguranţă şi fermitate la întrebările reprezentanţilor mass-media.
– să furnizeze informaţia atunci când e solicitată, dacă este în legătură cu un eveniment de actualitate.
– să manifeste disponibilitatea de a furniza reprezentanţilor mass-media informaţiile de actualitate solicitate, chiar şi în afara orelor de program;
-sa furnizeze jurnaliştilor, la cerere, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi ale Hotărârii de Guvern nr. 123/2002 privind normele de aplicare a Legii nr. 544/2001, în mod transparent şi nediscriminatoriu, informaţii despre activitatea curentă a institutiei;
– să aibă capacitatea şi capabilitatea de a prezenta de o manieră accesibilă informaţiile despre activitatea institutiei, să aibă capacitatea de a „traduce” pe înţelesul tuturor limbajul tehnic, juridic sau/şi jargonul profesional specific domeniului de activitate;
– sa se abtina de la reacţii de tipul “no comment”, să poată înţelege şi, uneori, anticipa care sunt aşteptările reprezentanţilor mass-media;
-să-şi păstreze echilibrul, calmul, atenţia, răbdarea şi disponibilitatea şi să nu se arate „deranjat” de unele întrebări, oricât de dificile, eronate, tendenţioase sau inconfortabile s-ar dovedi acestea. Nu trebuie să intre în polemică cu jurnaliştii!

(1) Pe cat sunt de importante, pe atat de necunoscute au fost si sunt pentru cei care de-a lungul timpului s-au ocupat/ se ocupa de relatia cu presa la Primaria Pascani.

In momentul de fata in functia de purtator de cuvant al Primariei Pascani este domnul Alexandru Dandu, consilierul primarului. A fost numit in aceasta functie, desi astfel de atributii trebuiau preluate de un functionar public de specialitate.

Iata cum explica domnia sa relatia cu jurnalistii de la BIT TV Pascani, incercand sa justifice de ce nu raspunde la telefon si la intrebarile care ii sunt adresate:

“Sunt angajat al Primăriei Municipiului Pașcani pe postul de Consilier la Cabinetul Primarului, din noiembrie 2020, având o fișă a postului cu 19 atribuții. Pentru această funcție sunt remunerat.
Nu sunt angajat ca și Purtător de cuvânt al instituției, ci am primit o Dispoziție prin care îndeplinesc și această funcție, începând cu anul 2021, suplimentar pe lângă cea de consilier al primarului. Pentru activitatea de Purtător de cuvânt NU sunt remunerat, așadar nu pot fi acuzat că sunt plătit degeaba pentru că nu le răspund telefonic unor jurnaliști. Oricât ar crede sau spera aceștia, eu nu sunt la dispoziția lor să le fac știri la minut, când și cum doresc ei, ci sunt la dispoziția instituției pe care o reprezint și a domnului primar, așa cum scrie în fișa postului.”

Desi este tanar si a urmat cursurile unei facultati de comunicare, dumnealui nu intelege sau refuza sa inteleaga ca, atata timp cat isi asuma aceasta functie, a se vedea comunicatele de presa semnate cu “purtator de cuvant Alexandru Dandu”, si are in fisa postului astfel de atributii, trebuie sa aiba un anumit tip de comportament si o serie de responsabilitati in relatia cu presa, cu sau fara voia primarului… Altfel ar trebui sa renunte la functie, pentru ca o ocupa degeaba! A mima transparenta si comunicarea, blocand prin urmare accesul in timp util al presei la informatiile relevante, este o inselatorie! Dandu nu intelege ca purtatorul de cuvant trebuie sa fie la dispozitia presei, nu pentru a le face stirile, ci pentru a contribui la realizarea/ documentarea acestora cu informatii corecte si relevante momentului respectiv, in timp util. Cititorii, nu jurnalistii, sunt principalii beneficiari, iar presa este un mijloc eficient de comunicare. Un raspuns trimis dupa cateva zile sau saptamani, de cele mai multe ori superficial sau atent mestesugit pentru a ascunde adevarul, nu mai are ca efect informarea contribuabililor.

(2) Domnul Dandu a rabufnit dupa ce i-am aratat ca a mintit intr-un asa-zis comunicat de presa, postat pe pagina de Facebook a Primariei. A fost deranjat de titlul unei stiri in care se arata ca un cetatean a venit la audiente sa se planga ca nu isi mai poate achita taxele si impozitele locale pentru o suprafata de teren inundata, dintr-o pensie de 1000 lei, dupa majorarea cu 40%.
Intr-o cheie logica ciudata, el sustine urmatoarele: <respectiva persoană zice că se gândește să dea terenul deoarece nu-l poate folosi și plătește degeaba taxe pe el și continuă menționând: „mai nou și majorate”. Se înțelege clar că motivul pentru care i-a trecut prin minte ideea să-l doneze este legat de faptul că terenul este inundat și nu poate să se folosească de acesta, plătind impozit pe el fără niciun beneficiu. Majorarea taxelor a fost pomenită ca un motiv în plus, nicidecum motivul principal așa cum se deduce din titlul știrii publicată pe site-ul bittv.info >

In realitate, ceteteanul respectiv a venit la audiente cu speranta ca poate obtine de la primar o scutire sau macar o reducere de la plata taxelor/impozitelor locale pentru suprafata de teren nefolositoare. Taxele au devenit impovaratoare dupa majorarea cu 40% si imposibil de suportat/ de achitat. Ele au fost platite inainte de majorare chiar si pentru terenul inundat. Cauza si efect! Vorbele conform carora ar fi dispus sa renunte la teren au fost spuse la disperare si retrase atunci cand primarul, in numele institutiei, s-a aratat binevoitor sa il primeasca: “Am 5 copii… Sa ramaie si de pe urma mea ceva…!”

De altfel, din secventele video filmate si difuzate de BIT TV, lucrurile sunt clare pentru cei care nu au interes sa cosmetizeze adevarul. Omul spune de cateva ori ca nu are bani si ca taxele sunt impovaratoare!

(3) In aceeasi interventie, purtatorul de cuvant al Primariei sustine ca nu poate colabora cu jurnalistii de la BIT TV pe motiv ca nu au solicitat acreditarea la Primaria Pascani, în baza și conform Hotărârii Consiliului Local nr. 201/25.11.2021, iar acestia sunt tolerati la activitatile institutiei deoarece “am vrut să demonstrăm că nu am avut niciodată intenția și nu încercăm să instaurăm o dictatură sau cenzură la primărie, la adresa ziariștilor, așa cum titra domnia sa în urmă cu 6 luni de zile” .

Precizarile de mai sus demonstreaza inca o data ca purtatorul de cuvant al Primariei ar trebui sa isi dea demisia sau sa fie demis. Si comunistii se credeau baieti buni cand se comportau cat de cat normal!
El sustine ca jurnalistii sunt tolerati la activitatile institutiei, desi, in mod normal, accesul este liber si garantat de lege )).

BIT TV a solicitat de mai multe ori acreditarea jurnalistilor in baza Legii 544/2001, nu a unei hotarari politice ilegale – Hotărârea Consiliului Local nr. 201/25.11.2021. Asa cum spunea si primarul intr-o conferinta de presa, “o hotarare a Consiliului Local nu poate fi mai presus de lege!”

De fiecare data acreditarea a fost refuzata pe motiv ca nu sunt respectate prevederile hotararii ilegale, nu ale legii, in vigoare!
Mai mult decat atat, accesul la informatiile de interes public este liber si garantat. In manualele de specialitate se arata ca purtatorul de cuvant trebuie “sa furnizeze jurnaliştilor, la cerere, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi ale Hotărârii de Guvern nr. 123/2002 privind normele de aplicare a Legii nr. 544/2001, în mod transparent şi nediscriminatoriu, informaţii despre activitatea curentă a institutiei”.

(4) Domnul Dandu pune in discutie si o chestiune “de bun simt”:

“Domnii de la televiziune, dacă tot participă neacreditați și nestingheriți la activitățile primăriei, poate ar trebui să aibă măcar bunul simț de a-i întreba pe cetățenii veniți în audiențe dacă sunt de acord să fie filmați în timp ce-și prezintă problemele și dacă sunt de acord ca imaginile să apară în mediul public.”

Trebuie spus ca filmarile au fost facute pe domeniul public cu acordul tacit al reprezentantilor Primariei, prezenti la audiente. Primarul Pintilie permite filmarea audientelor si, prin urmare, difuzarea lor, la fel cum o fac si altii, nu doar BIT TV. In alta ordine de idei, jurnalistii au luat apararea cetateanului respectiv, iar el nu s-a plans de aceasta situatie. De fapt Dandu este cel suparat, nu reclamantul, deoarece a fost surprins de camerele de luat vederi in timp ce butona telefonul, total dezinteresat de ce a spus cetateanul la audiente.

PS: Domnul purtator de cuvant si-a facut timp sa urmareasca ultima mea emisiune)))

“Gândiți-vă că vineri a realizat o emisiune de aproximativ 3 ore, plină de scenarii și informații răstălmăcite sau imaginate, numai pentru a face acuzații la adresa actualei conduceri a primăriei, asta după ce 8 ani de zile, pe timpul fostei administrații, acesta nu critica conducerea primăriei de atunci, ci opoziția, adică tot actuala conducere” a mai spus acesta pe Facebook.

Nu au fost “scenarii”, ci declaratiile publice facute de edili, stiri, evenimente si comentarii pe marginea lor. Cum sa nu pui in lumina reflectoarelor gogomaniile si minciunile spuse de primar in conferintele de presa? Cum sa nu vorbesti despre faptul ca acelasi primar este acuzat de santaj, iar unul dintre functionarii din subordine este cercetat penal pentru luare de mita in schimbul promisiunilor unor functii in Primarie sau ale unor aprobari? Sau despre proiectele de investitii blocate din cauza incompetentei? Stiu ca subiectele puse in discutie nu sunt pe placul celor vizati!
La fel am facut si pe timpul celorlalti primari: Ratoi, Craciunescu si Pantazi, atunci cand a fost cazul, iar marturie stau cele publicate, nu vorbele celor care sunt obisnuiti sa arunce vina pe altii!

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

„Maidanul” din legislativul pășcănean

Observ cu surprindere că ședințele legislativului pășcănean s-au transformat...

La inmormantarea anului

  Primarul + 40% si viceprimarul “Pro Majorare” erau negri...

Primarul cu raspundere limitata si viceprimarul mincinos -VIDEO

Cristian Ratoi, viceprimarul care a anuntat ca i-a lasat...

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară...

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow