20.6 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 31, 2021
20.6 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 31, 2021

Puneți-vă bine cu vecinii și plătiți-vă datoriile! Reguli noi de conviețuire la bloc

Noi reglementări vor schimba considerabil relaţiile şi modul de convieţuire socială în cadrul condominiilor, precum locuinţele colective sau blocurile. Noua Lege a asociaţiilor de proprietari a fost promulgată de Preşedinţie la sfârşitul săptămânii trecute, urmând a intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. „Ziarul de Iaşi“ a studiat noua lege, un document extrem de amplu, şi vă prezintă principalele prevederi care îi privesc în mod direct pe oamenii ce locuiesc la bloc. Una din acestea: orice datorie mai mare de 1.900 de lei la asociaţie sau utilităţi va fi înscrisă în Cartea Funciară. Pentru datorii mai vechi de trei luni, un proprietar poate ajunge în situaţia de a-i fi pusă ipotecă pe locuinţă de către asociaţie. Condiţii noi pentru spart pereţii şi alte lucrări, dar şi pentru amplasat reclame pe bloc. Spaţiile comune beneficiază de alt regim.

Noua lege a asociaţiilor de pro­prie­tari aduce modificări importante atât pentru proprietari, cât şi pentru asociaţii. Actul normativ a fost promulgat la sfârşitul săptămânii trecute de către preşedintele Klaus Iohannis, şi va intra în vigoare în termen de 60 de la publicarea în Monitorul Ofi­cial. Printre noutăţi: chiriaşii îşi vor putea înfiinţa asociaţii, obligaţia aprobării unui regulament de conduită şi bună vecinătate sau obligaţia proprietarilor de a permite accesul în locuinţă a reprezentanţilor asocia­ţiilor de locatari pentru inspecta­rea/reparaţii/înlocuiri elemente din proprietatea comună (doar cu prea­viz motivat în scris cu termen de 5 zile). O altă obligaţie îi vizează pe proprie­tarii care locuiesc în clădiri cu risc seismic: noua lege prevede ca aceştia să ia măsuri pentru reducerea riscului seismic.

Datoriile de peste 1.900 lei, înscrise în cartea funciară

Proprietarii care îşi înstrăinează locuinţa sunt obligaţi ca, la momentul întocmirii actelor de vânzare, să facă dovada plăţii la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi a utilităţilor publice. În context, demn de precizat este că datoriile mai vechi de 3 luni şi care sunt mai mari decât salariul minim brut (în prezent: 1.900 lei) vor fi înscrise în cartea funciară a locuinţei.

„Preşedintele sau administratorul asociaţiei de proprietari are obliga­ţia solicitării notării în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni şi care depăşesc valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Birourile de cadastru vor proceda la notarea acestor debite în cartea funciară a locuinţelor“, se arată la art. 33, alin. (9).

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
20.6 ° C
22.1 °
19.5 °
82 %
1.2kmh
0 %
sâm
31 °
Dum
30 °
lun
35 °
mar
26 °
mie
18 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI