27.6 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022
Array

Punct muzeal “Garabet Ibrăileanu” la Târgu Frumos

- Advertisement -

Eveniment cultural important la Târgu Frumos. Un prim pas pentru deschiderea unui Muzeu Memorial “Garabet Ibrăileanu” a fost făcut. Ieri, 27 octombrie, la ora 11.00 a fost inaugurat un punct muzeal ce poartă numele criticului şi istoricului literar chiar în incinta Casei de Cultură.

La inaugurare au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, scriitori, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, membrii ai Asociaţiei “Patrimoniu pentru comunitate” şi reprezentanţi ai Casei de Cultură din Târgu Frumos.

Printre cei prezenţi s-a aflat şi scriitorul Dan Fripis care le-a prezentat invitaţilor viaţa şi trăirile lui Garabet Ibrăileanu, perioada de doar doi ani petrecută la Târgu Frumos şi întâmplările care i-au marcat viaţa criticului literar.

Punctul muzeal “Garabet Ibrăileanu” reconstituie atmosfera în care a trăit marele critic, de la biroul în care îşi făcea lucrările, biblioteca în care mereu se aflau umbrela şi galoşii până la fotografii de familie şi bineînţeles lucrări ale istoricului literar.

Evenimentul de ieri a marcat Festivalul Naţional de Traduceri şi Literatură, ediţia a IV a. Punctul Muzeal “Garabet Ibrăileanu” este cel de-al patrulea centru deschis, în judeţul Iaşi în memoria marilor scriitori în ultimii doi ani.

Garabet Ibrăileanu s-a născut pe 23 mai 1871 la Târgu Frumos. De-a lungul vieţii a fost critic şi istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar şi romancier. A fost una dintre cele mai influente personalităţi din literatură română a primelor decenii din secolul al XX-lea, teoretician, promotor al criticii literare ştiinţifice, creator literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iaşi şi principal redactor al revistei ”Viaţa românească” între anii 1906 şi 1930.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow