20.5 C
Paşcani
duminică, august 1, 2021
20.5 C
Paşcani
duminică, august 1, 2021

Punct de lansare a rachetelor antigrindina la Boureni-Motca

Inca un punct de lansare a rachetelor antigrindina ar urma sa fie construit in judetul Iasi, mai exact, in localitatea Boureni, din apropiere de Pascani. Primarul comunei Motca, Constantin Serioja Hobinca, a precizat ca a primit de curand vizita unor reprezentanti din doua ministere si ca a fost stabilita locatia.

Sistemul de lansare ar urma sa asigure culturile pe o raza de 10 km si ar putea crea pana la opt locuri de munca” spune edilul din Motca.

De precizat este faptul ca, in judetul Iasi, suprafata de protectie a unitatii de combatere a Centrului Zonal Moldova este de circa 177.000 de hectare. In acest an, au fost finalizate lucrarile la trei puncte de lansare noi de la Strunga, Sarca si Halaucesti, ce fac parte din Grupul Cotnari.

Potrivit datelor MADR postate intr-un articol pe Agerpres, programul prevede pentru anul 2019 creşterea punctelor de lansare a rachetelor la 99, acestea urmând să protejeze circa 3,1 milioane hectare cu culturi agricole, în 2020 la 133 şi în jur de 5,5 milioane hectare protejate, dar se va începe combaterea grindinei şi cu avioane utilitare specializate, în 2021 – 165 şi 7,7 milioane hectare, iar în 2022 – 200 de puncte de lansare rachete şi 8,4 milioane hectare protejate.

Mentionam ca la impactul cu norii, rachetele elimina iodura de argint care împiedică formarea grindinei. Specialiștii spun că substanța chimică nu ajunge pe pământ.

 

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
20.5 ° C
22.1 °
19.1 °
70 %
2.5kmh
0 %
Dum
30 °
lun
34 °
mar
26 °
mie
29 °
joi
28 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI