16.1 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023
Array

PSD si PNL si-au transat colegiile electorale. Fostul primar al Pascaniului nu se afla pe lista

PSD (plus UNPR) a luat la Camera colegiile 3, 4, 5, 6, 8, 9 si 10, iar la Senat colegiile 2 si 3. PNL (plus PC) are la deputati colegiile 1, 2, 7, 11, 12 si la Senat 1, 4 si 5. Ce candidaturi au fost anuntate oficial? In PDL inca se negociaza ultimele candidaturi.
Liderii USL si-au impartit colegiile pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Social-democratii s-au reunit sambata intr-o sedinta a Biroului Permanent Judetean (BPJ), au validat candidaturile actualilor parlamentari si au stabilit care vor fi cele noua colegii in care vor propune candidati. PSD si-a pastrat candidatii pe colegiile castigate in 2008. Pentru Camera Deputatilor, candidaturile sigure sunt in colegiul 4 Targu Frumos, unde Vasile Mocanu va intra in cursa pentru un nou mandat. Pe colegiul 5 Pascani va fi nominalizat tot Neculai Ratoi, iar pe colegiul 6 Harlau, Anghel Stanciu. De altfel, acesta si-a anuntat ieri candidatura oficiala care a fost validata in BPJ de sambata.

Deputatul va purta batalia cu Liviu Bulgaru, din tabara PDL Iasi. „Voi avea un contracandidat puternic, Liviu Bulgaru. Il asigur de un comportament demn de un profesor universitar. Campania aceasta va fi foarte intensa din partea USL pentru ca miza este extraordinar de mare. Movila a inceput deja sa se plimbe cu Bulgaru de mana prin colegiu”, a declarat Anghel Stanciu. Alte patru colegii parlamentare sunt rezervate tot pentru PSD.

Social-democratii trebuie sa-si nominalizeze candidatii pentru Colegiul 3 Tibanesti, acolo unde consilierul judetean Constantin Adascalitei si-a anuntat demult intentia de a candida. Colegiul 10 Tatarasi va reveni social-demcratilor, propunerea partidului fiind consilierul local Sorin Iacoban. In colegiul Alexandru-Dacia, ar putea sa candideze creatoarea de moda Cristina Nichita, iar in Colegiul 8 Copou, se doreste candidatura lui Ioan Nani, directorul de la Antibiotice. „Membrii PSD pot sa aplice la aceste colegii, urmand sa se faca selectia in perioada urmatoare. Cristina Nichita este o varianta, Marius Ostaficiuc este alta, Ioan Nani si-a exprimat dorinta sa candideze in Copou.

S-au nominalizat Sorin Iacoban, Constantin Adascalitei, ca posibili candidati, fara sa fie validati”, a mai spus Stanciu. Acesta a adaugat ca unul din colegiile PSD va reveni UNPR. In discutie sunt colegiile 3 Tibanesti, 9 Dacia-Alexandru si 8 Copou. Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru este titular pe colegiul Copou. PSD Iasi isi va pastra si cele doua colegii senatoriale, unde vor candida Florin Constantinescu (Colegiul 3 Pascani) si Sorin Lazar (Colegiul 2 Strunga-Podu Iloaiei).

Cine va candida din partea liberalilor

PNL va trebui sa-si nominalizeze candidati noi pentru cinci colegii. Relu Fenechiu va candida pentru un nou mandat in colegiul 2 Tomesti. Noi candidati vor trebui numiti pentru colegiul 1 Raducaneni, acolo unde ar fi trebuit sa candideze Maricel Popa din partea PSD. Propunerea PNL este secretarul de stat Mugur Cozmanciuc pentru acest colegiu.

Discutii sunt insa pentru Colegiul 7 Podu Iloaiei, unde nu a fost nominalizat inca nimeni. Costel Alexe, directorul Oficiului Judetean de Cadastru ar putea sa candideze pentru Colegiul 11 CUG si Radu Terinte, pentru Colegiul 12 Nicolina. Pentru Senat se vor inscrie in cursa din partea liberalilor Varujan Vosganian, pe Colegiul 1 si Mihaela Popa, pe colegiul 4. PNL Iasi il va nominaliza pe Marin Burlea, managerul Spitalului „Sf. Maria” pentru Colegiul 5 senatorial.

Tensiuni la PDL

Nu la fel de transate stau negocierile si in cadrul PDL Iasi. Conducerea filialei a anuntat ca abia saptamana aceasta isi va nominaliza candidatii la alegerile parlamentare. Au fost validate doar candidaturile actualilor parlamentari. Astfel, Marius Spinu ar urma sa intre in cursa electorala pe colegiul 10, Nicusor Paduraru, pe Colegiul 12, Cristina Dobre, pe Colegiul 11, iar Petru Movila, pe Colegiul 3 Tibanesti.

Pentru un nou mandat se va inscrie si senatorul Dumitru Oprea care va candida pe colegiul 5. Si presedintele democrat liberalilor, Gabriel Surdu, a anuntat ca va candida pe un colegiul senatorial, cel mai probabil colegiul 1. Pe lista candidatilor figureaza Liviu Bulgaru, pe Colegiul 6 Harlau, Gabriel Grigore, pentru Colegiul 8 Copou, si Radu Ursanu. Unul dintre colegii va ajunge la Forta Civica. Surse din cadrul PDL spun ca deputatul Marius Spanu risca sa-si piarda pozitia de candidat din cauza conflictelor interne. Nici Gabriel Grigore nu ar fi „agreat” pentru Colegiul 8 Copou. „Trebuie sa analizam criteriile de etica si apoi vedem daca si unde are sanse sa candideze. Trebuie sa te bazezi pe notorietate, totusi”, a spus Gabriel Surdu, presedintele PDL Iasi.

Sursa: Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow