24.1 C
Paşcani
marți, august 3, 2021
24.1 C
Paşcani
marți, august 3, 2021

Fostul operator de apa si canal din Pascani a intrat în procedura de insolventa

Prest Serv Apa SA Paşcani, fostul operator local de apă şi canalizare a intrat, oficial, în procedura de insolventa. La Tribunalul Iaşi a fost înregistrată deja o cerere, depusă pe 3 iulie 2018 chiar de conducerea societăţii. Urmează să fie desemnat un administrator special şi să fie implementat un plan de reorganizare, dacă el va fi aprobat de judecătorul sindic. Dacă nu va fi aprobat sau nu va fi respectat, societatea intra în procedura de faliment.

Hotărârea a fost luată de Consiliul de Administratie al societatii în şedinţa din 27 iunie 2018, în urma unui audit financiar făcut de o firmă de specialitate si a fost transmisa Consiliului Local, la inceputul acestei luni.

În raportul de audit şi scrisoarea înaintată societăţii, experţii arată că Prest Serv  Apa are datorii de peste 9,6 milioane de lei de aproape zece ori mai mare decât valoarea activelor. De asemenea societatea avea la sfârşitul lunii martie 2018 pierderi fiscale de 1,6 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri înregistrată anul trecut a fost de doar 10 911 lei. În raport se mai arăta o serie de probleme privind derularea proiectului de investiţii ISPA. Prest Serv Apa a fost dată în judecată de furnizori atât pentru neplata unor facturi cât şi pentru recuperarea garanţiilor de bună executie, iar situaţiile financiare privind gestionarea banilor ridică mari semne de întrebare.

În privinţa creanţelor pe care societatea le are de încasat, de peste 5 milioane de lei, conform datelor contabile, experţii constata că o mare parte din ele sunt incerte. Este vorba despre sumele pretinse de la ApaVital, pentru care PSA Paşcani a pierdut procesul dar a fost emisă factura şi achitat TVA-ul. De asemenea pe lista datornicilor se afla societăţi radiate iar sumele au fost prescrise.

Menţionăm că societatea a rămas fără surse de finanţare si obiect de activitivitate după transferarea serviciilor de apă şi canalizare operatorului regional ApaVital prin HCL nr 88 din 2015. La acea dată consilierii locali au decis delegarea serviciilor, tot în urma unei analize financiare în care se arată că societatea are datorii foarte mari şi nu are capacitatea de a face investiţii pentru reducerea pierderilor uriaşe de apă, în timp ce operatorul ieşean a stabilit  că va învesti peste 13 milioane de euro din fonduri europene, în reabilitarea si extinderea reţelelor de apă şi canalizare.

 

 

 

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
24.1 ° C
26.2 °
22.2 °
74 %
2kmh
93 %
mar
22 °
mie
28 °
joi
33 °
vin
28 °
sâm
24 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI