More

  Provocare de 3 milioane de Euro pentru aleşii păşcăneni, ca să rămână în istorie: Reduceţi ajutoarele sociale şi pentru biserici, finanţaţi modernizarea Compartimentului Primiri-Urgente!


  Provocare importantă pentru aleşii păşcăneni din partea managerului Spitalului de Urgenţă Paşcani. În şedinţa de îndată desfăşurată astăzi de la ora 09.30 doctorul Costică Panzaru le-a propus primarului şi consilierilor locali să aibă curajul de a finanţa modernizarea Compartimentului de Primiri Urgente, o investiţie necesară şi de viitor pentru comunitatea locală. Pentru asta administraţia locală ar trebui să să se împrumute cu cca 3 milioane de Euro iar decizia trebuie luată imediat, iar dacă presiunea pe bugetul local este prea mare să mai reducă din ajutoarele sociale şi cele acordate bisericilor, pentru sănătate. În schimb, cei care vor aproba acesta investiţie vor rămâne în istoria comunităţii, spune managerul spitalului.

  Proiectul pentru modernizarea CPU este estimat la 4,1 milioane de Euro, conform ultimei actualizări. Conducerea unităţii a încercat să obţină o finanţare guvernamentală şi chiar din fonduri europene dar răspunsurile au fost nefavorabile pe motiv că banii vor fi investiţi în spitalele judeţene.
  În aceste condiţii singura variantă de finanţare este de la bugetul local în contextul în care spitalul este subordonat municipalităţii din punct de vedere financiar.
  Managerul Costică Panzaru susţine că o parte investiţie va fi acoperită din fondurile spitalului: 1 milion de Euro până la sfârşitul acestui an şi aproape încă un milion de Euro pe parcursul derulării investiţiilor. Lucrările ar urma să fie finalizate în 14 luni de zile, dacă va fi asigurată sursa de finanţare. Conform proiectului ar urma să fie construită o nouă clădire pentru CPU, chiar la intrarea în spital, cu trei nivele, care urmează să fie dotată cu aparatură medicală.
  Un alt proiect de investiţii este pentru extinderea ambulatoriului cu 17 cabinete medicale, dotate cu echipamentele necesare. Investiţia este estimată la 1,2 milioane de euro. În acest caz conducerea spitalului spera să obţină banii necesari din fonduri europene.
  Primarul Dumitru Pantazi a spus că municipalitatea nu are capacitatea de a împrumuta astfel de sume din cauza veniturilor insuficiente la buget dar că va căuta alte surse de finanţare.
  Menţionăm că în şedinţa de astăzi consilierii locali au fost convocaţi să voteze două proiecte de hotărâre prin care spitalul păşcănean va putea primi 3,7 milioane de lei. Suma ar urma să fie decontata din fonduri europene pentru investiţiile eligibile făcute în ultimii ani de zile, alături de alte trei spitale din judeţ. Cererile de finanţare vor fi depuse în parteneriat cu administratiile municipale din Paşcani şi Iaşi precum şi cu C.J. Iaşi.

  Ce părere ai?

  loading...

  Related Articles

  Echipamente noi la Spitalul de Urgenţă Paşcani

  Spitalul de Urgenţe din Paşcani a primit un nou sprijin financiar din partea Primăriei Paşcani. Conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a...

  Ziua mondială fără tutun

  Ziua mondială fără tutun este marcată anual la 31 mai de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Cu acest prilej, OMS şi partenerii săi desfăşoară...

  Premieră europeană în tratarea unui bolnav de COVID-19: transplantul de plămâni

  O premieră europeană s-a înregistrat la spitalul AKH din Viena, unde medicii au realizat primul transplant de plămâni ca metodă de a salva o...

  Opinii