18.6 C
Paşcani
miercuri, august 4, 2021
18.6 C
Paşcani
miercuri, august 4, 2021

Provocare de 3 milioane de Euro pentru aleşii păşcăneni, ca să rămână în istorie: Reduceţi ajutoarele sociale şi pentru biserici, finanţaţi modernizarea Compartimentului Primiri-Urgente!


Provocare importantă pentru aleşii păşcăneni din partea managerului Spitalului de Urgenţă Paşcani. În şedinţa de îndată desfăşurată astăzi de la ora 09.30 doctorul Costică Panzaru le-a propus primarului şi consilierilor locali să aibă curajul de a finanţa modernizarea Compartimentului de Primiri Urgente, o investiţie necesară şi de viitor pentru comunitatea locală. Pentru asta administraţia locală ar trebui să să se împrumute cu cca 3 milioane de Euro iar decizia trebuie luată imediat, iar dacă presiunea pe bugetul local este prea mare să mai reducă din ajutoarele sociale şi cele acordate bisericilor, pentru sănătate. În schimb, cei care vor aproba acesta investiţie vor rămâne în istoria comunităţii, spune managerul spitalului.

Proiectul pentru modernizarea CPU este estimat la 4,1 milioane de Euro, conform ultimei actualizări. Conducerea unităţii a încercat să obţină o finanţare guvernamentală şi chiar din fonduri europene dar răspunsurile au fost nefavorabile pe motiv că banii vor fi investiţi în spitalele judeţene.
În aceste condiţii singura variantă de finanţare este de la bugetul local în contextul în care spitalul este subordonat municipalităţii din punct de vedere financiar.
Managerul Costică Panzaru susţine că o parte investiţie va fi acoperită din fondurile spitalului: 1 milion de Euro până la sfârşitul acestui an şi aproape încă un milion de Euro pe parcursul derulării investiţiilor. Lucrările ar urma să fie finalizate în 14 luni de zile, dacă va fi asigurată sursa de finanţare. Conform proiectului ar urma să fie construită o nouă clădire pentru CPU, chiar la intrarea în spital, cu trei nivele, care urmează să fie dotată cu aparatură medicală.
Un alt proiect de investiţii este pentru extinderea ambulatoriului cu 17 cabinete medicale, dotate cu echipamentele necesare. Investiţia este estimată la 1,2 milioane de euro. În acest caz conducerea spitalului spera să obţină banii necesari din fonduri europene.
Primarul Dumitru Pantazi a spus că municipalitatea nu are capacitatea de a împrumuta astfel de sume din cauza veniturilor insuficiente la buget dar că va căuta alte surse de finanţare.
Menţionăm că în şedinţa de astăzi consilierii locali au fost convocaţi să voteze două proiecte de hotărâre prin care spitalul păşcănean va putea primi 3,7 milioane de lei. Suma ar urma să fie decontata din fonduri europene pentru investiţiile eligibile făcute în ultimii ani de zile, alături de alte trei spitale din judeţ. Cererile de finanţare vor fi depuse în parteneriat cu administratiile municipale din Paşcani şi Iaşi precum şi cu C.J. Iaşi.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
ploaie ușoară
18.6 ° C
19.5 °
17.8 °
77 %
1.1kmh
1 %
mie
30 °
joi
34 °
vin
28 °
sâm
25 °
Dum
21 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI