26.5 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Protecția oferită de vaccinul Pfizer poate fi anulată, avertizează cercetătorii israelieni

- Advertisement -

Varianta coronavirusului descoperită în Africa de Sud poate anula, într-o oarecare măsură, protecţia vaccinului de la Pfizer / BioNTech, potrivit unui studiu realizat în Israel, chiar dacă în această ţară prezenţa mutaţiei este scăzută, iar cercetările nu au fost evaluate şi de alţi specialişti.

Studiul, publicat sâmbătă, a comparat starea de sănătate a 400 de persoane testate pozitiv cu Covid-19, la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze ale serului, faţă de acelaşi număr de pacienţi nevaccinaţi care aveau boala. Cele două grupe aveau aceeaşi vârstă şi sex. Varianta sud-africană, B.1.351, a fost descoperită la 1% din toţi cei bolnavi studiaţi, potrivit Universităţii Tel Aviv, care a colaborat cu cel mai mare furnizor de servicii medicale din ţară, Clalit.

Dar printre pacienţii care au primit două doze de vaccin s-a constatat că rata infecţiei era de opt ori mai mare decât a celor neimunizaţi – 5.4% faţă de 0.7%. Acest lucru sugerează că acest vaccin este mai puţin eficient împotriva variantei sud-africană, comparativ cu prima formă a virusului şi cu cea identificată în Marea Britanie, care este foarte răspândită în Israel, potrivit cercetătorilor.

Continuarea pe Observator

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow