Propunere inedita, de tip occidental privind plata salubritatii la Pascani. Un consilier local a spus in cadrul sedintei legislativului local din 30 octombrie, ca taxa de salubritate ar trebui inlocuita cu un alt mecanism de colectare, pe motiv ca ar fi ineficienta si prea mare.

Mai exact, Primaria ar trebui sa vanda pascanenilor saci pentru colectare selective, de culori diferite, in functie de deseurile reciclabile, la un pret care sa acopere costurile de colectare si transport.

In acest fel cetatenii vor plati doar in functie de cantitatea de gunoi predata si nu mai achita taxa anuala. Sacii ar urma sa fie inseriati astfel incat sa poata fi indentificati cei care amesteca gunoaiele.

Schimbarile radicale propuse de consilier ar trebui, mai intai, aprobare de asociatia judeteana de salubritate ADIS, iar Pintilie a cerut primarului sa prezinte acesta propunere celorlalti primari. Asta deoarece la nivelul intregului judet atat persoanele fizice cat si societatile achita o taxa de salubritate din care sunt platite facturile catre operator. Gabriela Nedelcu a subliniat ca in momentul de fata, proiectul implementat in judetul Iasi este derulat cu fonduri europene si nu pot fi modificate mecanismele de sustinere.

De asemenea,  consilierul Sorin Olariu a atras atentia ca acesta solutie, aplicata cu succes in alte state ar putea fi un esec la Pascani. Asta deoarece este mai intai nevoie de educatie in ceea ce priveste colectarea selectiva iar legislatia romaneasca ar trebui adaptata la astfel de masuri.

Deocamdata nu este clar cum va putea Primaria sa vanda cetatenilor saci pentru colectare selectiva, la suprapret pentru acoperirea cheltuielor de colectare si transport, si nici nu se cunoaste un eventual impact din punct de vedere financiar, astfel ca facturile sa nu fie achitate de la bugetul local. In ceea ce priveste scaderea taxei de salubritate, consilierul Pintilie spune ca masura ar fi posibila doar daca taxa este incasata in totalitate pentru a acoperi cheltuielile.

Mentionam ca in sedinta legislativului local care a avut loc la sfarsitul lunii octombrie a fost prezentata o situatie privind incasarea taxei de salubritate. Sunt restate de cca 2,6 milioane de lei, cele mai multe din partea celor care nu au declarat numarul de persoane din familie si a societatilor comerciale, a explicat sefa Finantelor Publice Locale.

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider