18.5 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Array

Propunere PNL: Doar inregistrările video, nu și cele audio să fie luate în calcul la bacalaureat

PNL cere Ministerului Educaţiei Naţionale să existe doar înregistrarea video a probelor de la Bacalaureat, în caz contrar unul din doi elevi înscrişi la examenul de Bacalaureat este discriminat, susţine vicepreşedintele liberalilor, Raluca Turcan.
„Doar 60% dintre centrele de examinare au posibilitatea de a înregistra video şi audio desfăşurarea probelor scrise. (…) În organizarea examenului de Bacalaureat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nu mai poate dota, în acest moment, toate centrele cu camere care pot înregistra şi audio examenul. Pentru a nu înrăutăţi situaţia, pentru a respecta egalitatea de tratament, PNL propune doar înregistrarea video a probelor de BAC”, potrivit Ralucăi Turcan.

„Art. 6 (1) din Ordinul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat este foarte clar: ‘Comisiile de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti asigură dotarea cu camere de supraveghere video şi audio funcţionale a sălilor în care se desfăşoară probele examenului de Bacalaureat naţional, a sălilor în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi a sălilor în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise’. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, încalcă nu numai Ordinul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, prin faptul că nu a asigurat 100% echipament pentru înregistrarea audio şi video în sălile de examinare, ci şi principiul egalităţii de tratament”, susţine vicepreşedintele PNL.

Turcan a reamintit că în aprilie, ministrul Cîmpeanu a declarat că, „este foarte posibil să revenim cu o modificare a ordinului de ministru din august 2014, prin care să recomandăm monitorizarea audio, suprapusă peste cea video acolo unde, din punct de vedere financiar şi tehnic, este posibil”. Raluca Turcan spune că greşeala ministerului Educaţiei poate duce la contestarea examenului naţional de Bacalaureat. „Declaraţia ministrului educaţiei privită împreună cu metodologia elaborată de acelaşi minister arată că acesta nu înţelege ce înseamnă condiţii egale în cadrul unui examen naţional. Această greşeală poate deschide posibilitate unică în România de a se contesta un examen naţional precum Bacalaureatul! Este inadmisibil ca elevii să fie discriminaţi, să fie trataţi diferit pentru că Ministerul Educaţiei fie este prins pe picior greşit, fie nu respectă legea”, a precizat Raluca Turcan.

Sursa: Agerpres

Alte articole