12.2 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023

Propunere: Majorarea taxelor si impozitelor pentru cresterea salariilor. Diferente mari intre functionari si sefii Primariei

Nemultumiri la Primaria Pascani, in randul functionarilor si personalului contractual, privind grila de salarii pentru anul 2019. Conform documentului, in acest an, ar urma sa creasca salariile, doar la cei incadrati cu minim brut pe tara. Proiectul va fi dezbatut si aprobat de consilierii locali, in sedinta programata pe 31 ianuarie.
Conform procesului verbal al consultarii cu reprezentantii sindicatului, conducerea Primariei a explicat ca in acest an nu vor fi bani pentru alte majorari salariale ci doar a celor minime si pentru acordarea indeminzatiei de masa, cate 347lei/luna, impozabil.
Adminsitratorul public sustine ca efortul bugetar suplimentar pentru acest an este de 1,2 milioane lei.
De asemenea primarul Dumitru Pantazi a explicat ca, daca municipalitatea nu va primi mai multi bani de la Guvern, din impozitul pe venit, nu vor fi bani nici pentru acoperirea salariilor. Anul trecut bugetul a fost mai mic cu cca 3 milioane de lei decat cel din 2017, iar pentru acoperirea cheltuielior de functionare au fost luati cca 1,8 milioane de lei din excedentul bugetar.

De cealalta parte, reprezentantii sindicatului solicita cresterea salariilor, in sensul respectarii legii cadru si a OUG 1116/2018 in care se arata ca stabilirea lor se face prin inmultirea coeficientilor stabilit in 2018, cu salariul minim pe economie. De asemenea functionarii reclama ca indemnizatia de hrana trebuia platita din decembrie 2018 si ca acesta suma este un drept suplimentar prevazut de lege, nu o majorare, asa cum sustine edilul.

Pentru a avea banii necesari in buget, functionarii au cerut cresterea taxelor si impozitelor locale. La Pascani unele dintre ele sunt cele mai mici din regiune, diminuate, nu majorate in ultimii ani. De exemplu impozitul pe terenuri si cladiri este mai mic decat taxa de salubritate, in cele mai multe cazuri.

In caz contrar, reprezentantii sindicatului au cerut ca si cei din conducerea Primariei, primarul, viceprimarul si administratorul public sa renute la majorarile salariale pentru anul 2019, in semn de solidaritate cu functionarii nemultumiti.

Conform grilei pentru anul 2019, salariul de baza pentru secretarul Primariei , directorii si sefi de compartimente dar si pentru arhitectul sef este de peste 8000 lei, ale sefilor de servicii si contabilului sef peste 6000 lei, in timp ce pentru auditori, consilierii si referentii de specialitate`este cuprins intre 4000 si 2600 lei.

Printre cele mai mici salarii de baza le are personalul administrativ, cca 2600 lei. La polul opus se afla primarul municipiului cu o indemnizatie de peste 12.000 lei, si viceprimarul si administratorul public cu un salariu de peste 10.000 lei. Veniturile aferente anului trecut sunt brute dar li se adauga inca 15% pentru gestionarea de fonduri europene.

Reprezentantii sindicatului dar si cei ai Primariei au refuzat sa comenteze aceasta situatie.

Proiectul cu salariile poate fi accesat aici

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow