11.9 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 1, 2023
Array

Propunere interesanta: Muzeul Pascaniului în subsolul viitoarei catedrale

Propunere interesantă pentru amenajarea Muzeului Municipal Paşcani. Preotul protopop Pavel Postolache crede că nou sediu ar trebui stabilit chiar în interiorul catedralei ortodoxe “Pogorârea Sfântului Duh” aflată în construcţie, în centrul municipiului. La demisolul construcţiei sunt spaţii generoase care pot fi folosite pentru valorificarea averii culturale, istorice şi arheologice a Pascaniului.
Ideea reprezentantului biserici deschide o nouă perspectivă de dezvoltare a culturii locale. Cum pentru amenajarea sălilor muzeului ar fi necesare investiţii mai mici decât pentru o altă construcţie iar credinciosii veniţi la biserica ar putea arunca o privire şi e exponatele strânse de-a lungul timpului, fără a fi nevoiţi să meargă în altă parte reprezentanţii administraţiei locale au din nou o temă serioasă de gândire.
În aceste zile se munceste intens la turnarea elementelor de sprijin pentru bolta noii catedrale. Reprezentanţii bisericii spera că până la sfârşitul anului constructia să fie acoperită în cea mai mare parte şiş a înceapă slujbele în subsolul clădirii.
Muzeul Municipal a existat până acum doar pe hârtie, în organigramă şi pe statele de plată şi prin intermediul unor expoziţii permanente la Casa de Cultură. Cele câteva mii de exponate sunt ţinute în cutii în podul unei clădiri a Primăriei de când a fost închis Palatul Cantacuzino.
Menţionăm că pentru continuarea lucrărilor la catedrală în acest an au fost alocate de la bugetul local 500.000 lei după ce anul trecut Guvernul României a trimis în conturile Protopopiatului Paşcani un milion de lei.
Din anul 2002, până în prezent au fost cheltuite peste 7.000.000 lei, şi ar mai fi nevoie de încă câteva milioane pentru finalizarea investiţiei.

 

Foto: pr. Pavel Postolache,

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow