6.9 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Propunere de muzeu: casa și școala „DL TRANDAFIR”

Daca ati fi turist si ati vrea sa ajungeti in Pascani, ce obiective turistice ati vrea sa vizitati? Primul raspuns are fi – casa memoriala „Mihail Sadoveanu”, un muzeu sau macar un alt obiectiv turistic legat de viata prozatorului nascut la Pascani. Ei bine, nimic din toate acestea nu exista in orasul „unde nu se intampla nimic”, din cauza delasarii, de-a lungul anilor, a autoritatilor locale.

dl trandafir modificat

Anul 2015. Pascani. Al doilea oras din judetul Iasi ca marime, cu o populatie de peste 33 mii de locuitori. Desi aici s-au nascut personalitati, nu exista nici macar un muzeu sau o casa memoriala. Mai mult, alte obiective nu au fost valorificate pana acum.

placa sadoveanu

De exemplu, casa unde s-a nascut marele scriitor Mihail Sadovenu a fost daramata. A mai ramas doar o placa de marmura „Aici s-a născut marele scriitor Mihail Sadoveanu, la 5 noiembrie 1880” atarnata de peretele unei case, constuita pe acelasi teren.

casa dl trandafir

Tot pe aceeasi strada se afla si casa marelui invatator, Domnul Trandafir. E asa de ani de zile. Nimeni nu o are in grija. Desi se afla la strada principala si are arhitectura veche, cu cerdac. Ar putea fi consolidata si sa devina un adevarat punct de atractie pentru turisti. Casuta de la numarul 147 se afla pe strada Mihai Busuioc.

În 1901, la pensionare, Mihai Busuioc a primit medalia „Rãsplata muncii”. A încetat din viaţã în ziua de 4 septembrie 1912. Mormântul sãu se aflã în cimitirul din Paşcani, nu departe de acela al pãrinţilor scriitorului Mihail Sadoveanu.

Mentionam ca Mihai Busuioc a venit in Pascani in anul 1869, dupa absolvirea, devenind „…unul dintre apostolii care au îndurat sărăcia şi batjocura, care au trecut printr-un vifor de nemulţumiri şi vorbe rele şi totuşi a izbutit să-şi îndeplinească cu bine menirea”.

În perioada 1887-1891 învăţătorul Busuioc l-a avut ca elev în clasele primare pe Mihail Sadoveanu, despre care „Ceahlăul prozei româneşti” îşi va aminti spunînd: „Învăţătorul meu din şcoala primară rurală, de la Paşcani, a fost domnu’ Busuioc, unul dintre cei mai pricepuţi şi mai devotaţi pedagogi, pe care i-am cunoscut în viaţa mea.”

casa dl trandafir 1

În Vatra Paşcanilor, domnu’ Busuioc şi-a adus o contribuţie culturală deosebită, înfiinţînd aici, în 1884, o „Şcoală de adulţi”; în 1887, o casă de economii, iar în 1901, o bibliotecă şcolară. Astfel, Domnu’ Trandafir devine un etalon pentru toţi dascălii care au ştiut prin munca lor să sfinţească locul.

Se stinge din viaţă în 1912, dar amintirea lui va rămîne veşnic vie în rîndul celor pe care i-a format.

Materialul video in cadrul buletinului de stiri INFOBIT

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow