10.1 C
Paşcani
luni, noiembrie 29, 2021

Proprietarii de apartamente, obligaţi prin lege să permită accesul reprezentantului asociaţiei în casă. Care sunt riscurile dacă refuză să facă acest lucru

Suntem stăpâni pe apartamentele noastre, dar obligaţi să permitem accesul în locuinţă preşedintelui de bloc sau reprezentantului asociaţiei de proprietari. Aşa spune legea. Iar cine o încalcă riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Desigur, accesul se face în anumite situaţii.

Preşedintele blocului poate intra în orice apartament fără acordul proprietarilor. Care sunt riscurile dacă nu i se permite accesul.

Legea spune clar că suntem obligaţi să deschidem uşa celor de la asociaţie atunci când vorbim de situaţii când sunt necesare lucrări de reparaţie sau întreţinere.

Evident, asociaţia nu poate să intre oricum în apartamentul nostru, trebuie să notifice proprietarii cu minimum de cinci zile înainte, dacă este vorba de lucrări urgente sau cu 24 de ore, dacă lucrările de reparaţii nu suportă amânare.

Dacă în urma refuzului, ceilalţi proprietari din bloc se aleg cu daune, cel care nu a permis asociaţiei accesul în locuinţa sa este direct răsounzător de acestea şi trebuie să îşi despăgubească vecinii.

Evident, şi invers este valabil această regulă, astfel că cei care permit accesul în locuinţă asocieaţiei de proprietari, iar în urma intervenţie acesteia se aleg cu pagube, atunci trebuie să fie despăgubiţi din fondul de reparaţii.

Ce spune legea

Reprezentantul asociaţiei de proprietari sau preşedintele de bloc are dreptul să intre în orice apartament din clădire, fără acordul proprietarului, pe baza unui preaviz motivat, în anumite situaţii, transmite AvocatNet.ro.

Potrivit Legii nr. 196/2018, adică actuala lege a asociaţiilor de proprietari, proprietarul are obligaţia de a permite accesul unui membru al asociaţiei în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcţii sau reparaţii ori în situaţii de urgenţă. Astfel, accesul în locuinţă se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociaţiei de proprietari, de cinci zile (pentru construcţii/reparaţii) sau de 24 de ore (pentru situaţii de urgenţă).

Sursa Observator

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI