18.5 C
Paşcani
marți, septembrie 27, 2022

PROIECTUL SMID A FOST FINALIZAT

- Advertisement -

„Proiectul SMID a fost finalizat!
A fost desemnat operatorul stațiilor de transfer și al instalațiilor de sortare compostare și tratare a deșeurilor.
În urma licitației, asocierea SORAIN CECCHINI TECHNO ESPANA SLU-SC IASICON SA-SC EDIL INDUSTRY SRL fost declarată câștigătoare.
În următorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea și administrarea staţiilor de transfer a deșeurilor de la Ruginoasa, Bălțați și Hârlău, sortarea deșeurilor municipale în stațiile Ruginoasa, Țuțora și Hârlău precum și compostarea deșeurilor verzi și tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul stației de la Țuțora.
Valoarea contractului este de aproximativ 40 milioane de Euro.
Transferul deșeurilor va fi asigurat prin Staţia de la Ruginoasa care are o capacitate de 44.000 tone/an, cea de la Bălțați de 17.000 tone/an și cea de la Hârlău, cu o capacitate de 1.800 tone/an, proiectată pentru a deservi oraşele Hârlău și comunele Deleni și Scobinți, integrată în SMID, fiind realizată prin alt proiect.
Sortarea deșeurilor reciclabile se va face la Ruginoasa, aici existând o capacitate de 10 000 de tone anual și la Țuțora, unde, capacitatea stației a fost extinsă de la 10.500 tone/an la 51.000 tone/an, prin introducerea unei noi linii. Inițial, aceasta a fost construită doar pentru sortarea deșeurilor reciclabile colectate separat din municipiul Iași.
Deșeurile verzi vor fi transformate în compost în stația de la Țuțora, aceasta asigurând prelucrarea a 10.000 de tone anual, apoi reintroduse în circuitul economic
Tot aici, se va realiza și tratarea mecano-biologică a deșeurilor reziduale (140.000 tone/an), colectate în amestec cu biodeșeurile, înaintea depozitării. Staţia de prelucrare de la Țuțora este construită pe același amplasament cu cea de sortare şi cu depozitul unde va fi stocat și materialul biostabilizat rezultat.
În urma tratării mecano-biologice se obţin deşeuri biostabilizate-folosite ca material de acoperire zilnică în cadrul depozitului și deşeuri uscate cu potenţial energetic-utilizate drept combustibil alternativ în instalaţiile de producere a cimentului.
Deșeurile reziduale care nu pot fi valorificate sunt transferate în depozitul ecologic.
Proiectul “Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Iași” a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial “Mediu” 2007-2013, având o valoare estimată de 306.479.369 lei cu TVA (69.350.207 euro) având drept scop dezvoltarea unui sistem integrat de management al deșeurilor în județul Iași, în vederea îmbunătățirii calității mediului. Investițiile realizate contribuie la implementarea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare, cu privire la Directivele UE în domeniul deșeurilor.”

Sursa: facebook.com Consiliul Judetean Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow