Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, de la ora 17.00, Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa va invita la o proiectie de film centenar, Darclée (regia Mihai Iacob).
Evenimentul va avea loc in sala de conferințe.

Filmul, inspirat din biografia marii soprane romane Hariclea Darclee – prima interpreta a personajului Tosca, din faimoasa opera a lui Puccini – a facut parte din selecția oficială a Festivalului Internațional al Filmului de la Cannes, în 1961.

Cuprinde o poveste de dragoste reală între Haricleea Darclee (Silvia Popovici) și Iorgu (Victor Rebenciuc) pe fondul unei vieți dure a acesteia, care încerca sa devină o artistă lirică a epocii. Proaspăt ieșită din pension, singurul dar ce și-l dorea era să ia lecții de canto; reușește să apară pe câteva scene, este adulată de bărbați, în fața cărora își ascunde timiditatea prin râs. Dar, un tânăr blond, zvelt, vioi, cu ochi albaștri și mustața scânteind, Iorgu Hartulari, un tânăr locotenent de artilerie, proaspăt divorțat o „inrobește”. Se căsătoresc, cunosc griji materiale deosebite, cunoaște din plin sentimentul geloziei, dar nu renunță la muzică – își îmbogățește repertoriul, exersează și face vocalize zilnic, cântă cu usurința piese scrise pentru soprană, dar cu aceeași ușurință le cântă și pe cele de mezzosoprană.

Filmul este inspirat din viața ei, dar nu intră decât discret in intimitatea vieții de familie. Vocea în film este chiar a ei. Prin talent, răbdare, muncă, speranța, fără un strop de șansă și prin circumstanțe favorabile ajunge foarte departe.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Sursa Facebook

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider