More

  Proiectele de asfaltare de la Ruginoasa au fost blocate

  Array

  Aceasta a contestat condiţia că Primăria plătea când primea banii de la Guvern.

  Programul Naţional de Dez­voltare Locală mai mult încurcă decât ajută comunele din judeţ. Proiecte în valoare de 19 milioane lei, aflate în derulare la Ruginoasa, au fost blocate, după ce licitaţiile organizate de primăria comunei au fost atacate de o firmă interesată de contracte.

  Viarom SA a invocat în principal condiţiile absurde impuse prin caietele de sarcini, condiţii despre care primarul Ionel Moraru spune că nu le-a putut ocoli. Con­siliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat câştig de cauză societăţii, dispunând anularea licitaţiilor. „N-am ce face altceva decât să-i dau în judecată şi mă văd cu ei la Curtea de Apel. Nu am băgat de capul meu condiţiile în caietul de sarcini. Mi-am luat doar măsurile de prevedere. Nu am banii în buzunar, să dau lucrarea în orice condiţii şi să o plătesc eu. Din ce?“, a spus primarul.

  Ionel Moraru face parte dintre primarii aleşi din partea PDL în 2012, care au trecut la PSD în schimbul promisiunii că vor primi sprijin pentru proiectele locale. În septembrie, comunei Ruginoasa i s-au aprobat finanţări de 19,11 mi­lioane lei, pentru asfaltarea a 14 km de drumuri. Primăria a lansat trei licitaţii, pentru modernizarea drumului comunal 121C Rugi­noasa – Vaşcani, asfaltarea drumurilor co­munale de pe raza satelor Rugi­noasa şi Rediu şi modernizarea drumurilor comunale din satul Dumbrăviţa.

  Toate cele trei licitaţii au fost atacate de Viarom SA, contestaţiile fiind practic trase la indigo. În toate cele trei cazuri, Viarom a contestat în primul rând faptul că primăria comunei îşi asuma res­pectarea termenelor de plată doar în măsura în care primea banii necesari de la Guvern, firma câştigătoare putându-se vedea în situaţia de a lucra pe datorie, cu speranţa că într-o zi va primi şi banii. A fost contestat şi termenul de plată prea mare impus de primărie, respectiv de 12 luni de la data emiterii facturilor.

  O altă prevedere contestată a fost cea conform căreia garanţia de bună execuţie putea fi executată de primărie în întregime dacă lucrările stagnau, chiar în situaţia în care întreruperea s-ar fi datorat nefi­nan­ţării. Alături de alte neclarităţi invocate de Viarom SA, cele trei probleme referitoare la finanţare au convins CNSC să anuleze licita­ţiile. „Eu speram să dăm drumul la lucrări de anul ăsta, că oamenii aşteaptă asfalt, nici ei nu mai ştiu de când. Măcar dacă firma ar fi venit la licitaţie, mai înţelegeam, dar ei au contestat fără să depună oferte. N-aveau decât să-i lase pe alţii, care acceptau condiţiile. În­ţe­leg că nu le convine, dar nici eu nu am de unde să plătesc lucrarea da­că nu primesc banii de la Guvern“, a precizat primarul comunei.

  continuarea pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  3 aspecte de luat in considerare pentru a mentine ordine si curatenie in bucatarie

  Bucataria este unul dintre cele mai populate incaperi din locuinta ta. In acelasi timp, este spatiul care are parte de cea mai intensa activitate,...

  Semne bune anul are pentru Clubul K1 Vikings GYM Pașcani. 7 medalii obținute la o competiție națională

  Prima competitie de profil din acest an a adus sapte medalii pentru Clubul  K1 Vikings GYM din municipiul Pașcani. Sportivii au obtinut patru medalii...

  Activități e-learning cu parteneri din România și Polonia la Liceul Teoretic Miron Costin Pașcani

  C.P. Un parteneriat inedit a debutat zilele acestea la Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani,  reunind  online elevi din Polonia, de la Școala Szkoła Języków...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI