More

  Proiect: Statul plătește reabilitarea clădirilor cu risc seismic, proprietarul nu vinde clădirea timp de 10 ani

  Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a vorbit, la Piața Victoriei, despre planul autorităților de reabilitare a clădirilor cu risc seismic.

  Planul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic nu a mai fost folosit de ani buni, spune ministrul Dezvoltării, în contextul în care Capitala este cea mai expusă din Europa la un eventual cutremur:

  „Ministerul  Dezvoltării gestionează un program național de consolidare a clădirilor cu risc seismic pe care l-am rescris, proiectul este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului. Am constatat că acest program, în ultimii 5-6 ani, nu a mai a vut nicio activitate. Realitățile economice, sociale sunt cu totul altele și atunci am rescris acest proiect.”

  Noul plan de consolidare a clădirilor expuse la un eventual cutremur va include nu doar locuințe, ci și centre aflate în administrarea autorităților, a mai spus Attila Cseke, la Piața Victoriei:

  „Numai în București sunt 840 de clădiri cu risc seismic grad 1 și 2 și dorim să extindem această finanțare nu numai pe clădiri rezidențiale, ci și la clădirile autorităților publice. Avem și clădiri de spitale în această situație, ne putem da seama ce s-ar întâmpla cu ele. Trebuie să începem un program ambițios de consolidare a clădirilor cu risc seismic. (…) Dacă se va aproba, sunt sigur că va schimba tendința în această parte a construcțiilor. Mecanismul aflat în vigoare, prin care toată finanțarea trebuia recuperată de la proprietarii din clădirile respective a oprit acest proiect, de aceea nu mai avem de 5-6 ani nicio clădire consolidată.”

  Drept urmare, ministrul Dezvoltării spune că noul plan prevede o altă modalitate de finanțare: statul va plăti pentru reparații, dar cu o condiție:

  „Trebuie să avem clădiri asigurate împotriva riscului seismic, în care statul finanțează aceste lucrări și nu cere înapoi sumele investite. Vom pune și niște garanții foarte clare de minimum 10 ani de înstrăinare, adică a venit statul, ți-a consolidat clădirea în care ai un apartament, 10 ani nu poți să-l vinzi, adică poți să-l vinzi, dar trebuie să plătești cota parte care-ți revine din acea finanțare de la stat.”

  Sursa europafm.ro

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident rutier cu o victimă în comuna Todirești. Mașină distrusă după impactul cu un stâlp – FOTO

  Accident rutier spectaculos luni seara, 19 aprilie, in jurul orei 20:00, in comuna Todiresti. Un sofer din Siretel ar fi pierdut controlul volanului, a lovit un stalp de pe marginea drumului si s-a rasturnat pe camp. //

  Propunere: Depozite de carte în sediile PNL și USR Pașcani

  Un consilier pășcănean propune ca organizațiile politice locale PNL și USR să renunțe la sediile actuale în favoarea extinderii corpului Bibliotecii Municipale ”Leonard Gavriliu”. //

  Un tânăr de 19 ani suspect în cazul înjunghierii din Moțca. A fost internat la Institutul de Psihiatrie Socola Iasi

  Un tanar de 19 ani este principalul suspect in cazul agresiunii ce a avut loc vineri, 19 aprilie, in localitatea Motca, in care un barbat de 26 de ani a fost injunghiat. Presupusul agresor a fost internat la Institutul de Psihiatrie Socola Iasi, unde va fi expertizat pentru a se vedea daca a avut discernamant sau nu in timpul comiterii faptei. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet