9.5 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021

Proiect: Statul plătește reabilitarea clădirilor cu risc seismic, proprietarul nu vinde clădirea timp de 10 ani

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a vorbit, la Piața Victoriei, despre planul autorităților de reabilitare a clădirilor cu risc seismic.

Planul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic nu a mai fost folosit de ani buni, spune ministrul Dezvoltării, în contextul în care Capitala este cea mai expusă din Europa la un eventual cutremur:

„Ministerul  Dezvoltării gestionează un program național de consolidare a clădirilor cu risc seismic pe care l-am rescris, proiectul este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului. Am constatat că acest program, în ultimii 5-6 ani, nu a mai a vut nicio activitate. Realitățile economice, sociale sunt cu totul altele și atunci am rescris acest proiect.”

Noul plan de consolidare a clădirilor expuse la un eventual cutremur va include nu doar locuințe, ci și centre aflate în administrarea autorităților, a mai spus Attila Cseke, la Piața Victoriei:

„Numai în București sunt 840 de clădiri cu risc seismic grad 1 și 2 și dorim să extindem această finanțare nu numai pe clădiri rezidențiale, ci și la clădirile autorităților publice. Avem și clădiri de spitale în această situație, ne putem da seama ce s-ar întâmpla cu ele. Trebuie să începem un program ambițios de consolidare a clădirilor cu risc seismic. (…) Dacă se va aproba, sunt sigur că va schimba tendința în această parte a construcțiilor. Mecanismul aflat în vigoare, prin care toată finanțarea trebuia recuperată de la proprietarii din clădirile respective a oprit acest proiect, de aceea nu mai avem de 5-6 ani nicio clădire consolidată.”

Drept urmare, ministrul Dezvoltării spune că noul plan prevede o altă modalitate de finanțare: statul va plăti pentru reparații, dar cu o condiție:

„Trebuie să avem clădiri asigurate împotriva riscului seismic, în care statul finanțează aceste lucrări și nu cere înapoi sumele investite. Vom pune și niște garanții foarte clare de minimum 10 ani de înstrăinare, adică a venit statul, ți-a consolidat clădirea în care ai un apartament, 10 ani nu poți să-l vinzi, adică poți să-l vinzi, dar trebuie să plătești cota parte care-ți revine din acea finanțare de la stat.”

Sursa europafm.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

Ce mai găsim în trafic: șofer cu alcoolemie de 1,28 mg/l, la Târgu Frumos

Un tanar de 25 de ani a fost prins de politistii din Targu Frumos la volanul unei...

Spitalul General C.F. Pașcani caută director financiar-contabil

Spitalul General C.F. Pașcani caută director financiar-contabil. Data-limită până la care se pot depune actele pentru dosarul...

Spitalul de Urgență Pașcani angajează cinci muncitori calificați. Se caută zidari, liftier, fochist și instalator

Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, Județul Iaşi, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a...

POLIȚIA INTERNETULUI: Guvernul Cîțu pregătește cenzura pe YouTube, Facebook, Tik-Tok și toate rețelele sociale. CNA va putea amenda și bloca pe oricine

Profitând de faptul că toată lumea este atentă și preocupată cu criza politică și dezastrul sanitar, Guvernul...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI