23 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023

Proiect: Profesorii și educatorii sunt obligați să ia măsuri dacă văd că elevii sunt victime ale violenţei în afara şcolii

Angajaţii din unităţile de învăţământ preuniversitar care observă semne sau comportamente ale copiilor în baza cărora au suspiciuni că aceştia sunt victime ale violenţei în afara şcolii sunt obligaţi să ia măsuri, să anunţe, după caz, fie familia copilului, fie autorităţile, dacă familia este cea suspectată de exercitarea actelor de violenţă. Prevederea apare într-un proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, relatează News.ro.

„În urma observării unuia sau a mai multor semne de violenţă asupra copilului (…) sau a altor modificări îngrijorătoare de comportament, orice membru al personalului unităţii de învăţământ preuniversitar (UIP) poate suspecta existenţa unei forme de violenţă asupra copilului în afara mediului şcolar. Este recomandat ca suspiciunea să fie discutată în mod discret cu profesorul diriginte, pentru a afla dacă semnele au fost observate şi de alţi membri ai personalului UIP. Personalul şcolii informează directorul UIP cu privire la suspiciunea de violenţă asupra copilului, în afara mediului şcolar”, se arată în proiectul privind procedura de management al cazurilor de violenţă în şcoli pus în transparenţă decizională de Ministerul Educaţiei.

Printre semnele şi simptomele de violenţă asupra copilului în afara mediului şcolar se numără tulburările de comportament, de alimentaţie, automarginalizarea, agitaţia sau apatia extremă, ticuri precum clipit sau rosul unghiilor, dificultăţile în comunicare, scăderea randamentului şcolar, vânătăi, leziuni, arsuri, fracturi, prezenţa sarcinii la adolescentele care nu declară cine e tatăl, murdăria, carenţele alimentare, lipsa dezvoltării limbajului şi abilităţilor specifice vârstei. În situaţia în care nu există suspiciuni împotriva părinţilor/reprezentanţilor legali de violenţă asupra copilului, personalul din conducerea şcolii informează părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor. În situaţia în care există suspiciuni împotriva părinţilor sau a reprezentanţilor legali de violenţă asupra copilului, personalul de conducere sesizează direct 119, structurile de poliţie şi, în cazul traficului de minori, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Continuarea pe DIGI 24

Alte articole