4.4 C
Paşcani
marți, noiembrie 30, 2021

Proiect: Medicii de familie să primească bani și pentru vaccinarea împotriva COVID-19 acasă la cei interesați, nu numai la cabinet

Autoritățile propun, printr-un proiect de ordonanță inițiat de către Ministerul Sănătății, ca medicii de famie să poată face vaccinul și la domiciliul celor interesați. Pentru vaccinarea la domiciliul persoanelilor, medicii de familie vor primi sume mai mari decât în cazul inoculării la cabinetul propriu.

 


Concret, așa cum apare în proiectul de ordonanță al Ministerului Sănătății, „[p]entru administrarea vaccinului de către medicii de familie, aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, la domiciliul persoanei, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, tariful este de 60 de lei/ inoculare.

În cazul vaccinării la cabinetul propriu, medicii de urgență vor primi, potrivit proiectului, aceeași sumă pe care o primesc și în prezent, respectiv de 40 de lei/ inoculare, indiferent dacă este făcută unui pacient de pe listele proprii sau nu.

Practic, după ce măsurile conținute de proiect se vor aplica, medicii de familie vor primi 40 de lei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete (fără să conteze dacă sunt pacienți de pe listele proprii sau nu) și 60 de lei/ inoculare, în cazul vaccinării la domiciliul persoanelor.

În plus, proiectul de ordonanță va permite și medicilor de specialitate care vaccinează în ambulatoriile spitalelor să primească bani pentru asta. Mai exact, “[p]entru administrarea vaccinului de către medicii de specialitate în cadrul unei structuri ambulatorii de specialitate organizate conform prevederilor legale în vigoare, inclusiv în cadrul ambulatoriului integrat/ de specialitate din structura unităților sanitare cu paturi (…), tariful este de 40 de lei/ inoculare.

Așadar, medicii specialiști din ambulatorii vor primi aceeași sumă pe care o primesc acum medicii de familie pentru vaccinarea împotriva COVID-19, respectiv 40 de lei/ inoculare.

În prezent, așa cum apare în OUG 3/2021, pe lângă medicii de familie, bani pentru vaccinare primesc mai mulți angajați din sistemul sanitar. Aici vorbim doar de inocularea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.

Concret, ordonanța stabilește că “personalul medico-sanitar și registratorii medicali, cu excepția personalului delegat sau detașat, beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat în baza contractului de prestări servicii”, astfel:

  • 90 lei/oră pentru medici;
  • 45 lei/oră pentru asistenți medicali;
  • 20 lei/oră pentru registratorii medicali.

Nu în ultimul rând, din aprilie, activitatea medicilor rezidenți în centrele de vaccinare este remunerată cu 90 lei/ oră.

Sursa avocatnet.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

Câți români încă mai au WC-ul în curte. Țara ar putea scăpa de toaletele din spatele casei în 10 ani

Toaletele din spatele casei încă sunt ”la modă” în România, cu toate că nu e un subiect...

Există smântâna de post! Rețeta cu ingrediente 100% naturale

Smântâna merge de minune la tot felul de preparate culinare, dar ce ne facem când suntem în...

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Avertismentul producătorilor români

Pâinea care ajunge pe mesele românilor ar putea fi mai scumpă în perioada următoare cu până la...

INS: Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent. Cum este distribuită sărăcia în țară

Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI