More

  Proiect îndrăzneț pentru atestarea produselor tradiționale

  Array

  La sfârșit de săptămâna comuna Moțca a găzduit un proiect de succes al Camerei Agricole Județeane din Iași, cu scopul de a identifica produse tradiționale din zonă care pot fi atestate, pentru a le încadra în brand-ul regiunii. Evenimentul a fost găzduit la Casa Vânătorească din localitate, unde au fost prezenți atât parteneri din țară cât și de peste hotare, iar pe lângă bucatele alese, rețete străvechi și informații utile pentru producători, toți cei prezenți s-au bucurat de momente artistice deosebite.

  A doua ediție a proiectului ”Multiculturalitate – unitate în diversitate” s-a desfășurat vineri după-amiază la Casa Vânătorească din Moțca, iar tema aleasă anul acesta a fost ”Dulciuri de Crăciun. Proiectul a implicat participarea mai multor parteneri sociali din zonă, din Cernăuți și din Chișinău, centre culturale, investitori, școli și O.N.G.-uri.

  La eveniment au luat parte și reprezentanți au comunității, primarul Constantin Serioja Hobincă, foști primari, dar și subprefectul de Iași Bogdan Abalașei, care a felicitat această inițiativă, deoarece județul Iași are nevoie să fie promovat prin atestarea unor produse tradiționale.
  bucate
  În cadrul activităților desfășurate participanții au avut ocazia să afle mai multe despre specificul localității de la Paula Mândruță, reprezentantul Asociației Prosmec, care a prezentat date istorice și geografice, elemente emblematice puțin promovate precum Situl arheologic Siliște, cavoul Valeiei Sturdza, Schitul Boureni sau Dealul Căpățâna, locul unde a fost pecetluită întemeierea Moldovei.

  În România există în prezent 485 de produse naționale atestate, Brașovul fiind pe primul loc în țară cu aproape 150 de atestări, pe când în județul Iași nu a fost obținută până în prezent nicio atestare, așadar scopul proiectului a vizat identificarea unor produse tradiționale din zonă care pot fi certificate, motiv pentru care au fost prezentate în special producătorilor, dar și celor interesați să sprijine demersurile necesare, avantajele și etapele obținerii acestei distincții.

  Au avut loc și prezentări de rețete delicioase românești din Cernăuți, Chișinău, Ruginoasa, fie că a fost vorba de piftie sau delicioasele turte cu julfă, dar și rețete specifice rromilor, precum ciubucul. Momentele de prezentare au alternat cu dans și cântec tradițional, printre invitații care au întreținut atmosfera tradițională fiind Sofia Roșca de la Centrul Cultural ”Perla” din Cernăuți, Petruța Secară din Ruginoasa, Ansamblul de dans al asociației Gipsy Eye, Paula Maftei dar și membrii Ansamblului din Moțca, Carmen Gherase și Ioana Măriuță.

  Precizăm că prin acest proiect inițiatorii și partenerii urmăresc pe lângă evidențierea produselor autentice sau atestarea lor în timp, revigorarea tradițiilor de Crăciun din zona Pașcani, în special din comuna Moțca, specifice atât populației majoritare, cât şi minorităților conlocuitoare. Camera Agricolă Județeană din Iași are deja experiența organizării a peste 30 de evenimente de acest gen la nivel local, regional și chiar internațional.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Zeci de pășcăneni din etapa a doua s-au imunizat la centrul de vaccinare de pe strada Sportului

  In municipiul Pascani luni a inceput vaccinarea impotriva COVID-19 a persoanelor care se incadreaza in cea de-a doua etapa a campaniei de imunizare. Activitatea...

  Comisiile de specialitate au fost completate. Mai multi la Economic, mai putini la Educatie

  Desi a castigat alegerile locale pentru Consiliul Local , la diferenta de cateva sute de voturi de organziatia PNL iar cele doua formatiuni au...

  Reprezentantii Consiliului Local in CA-urile scolilor

  Legislativul pascanean a fost convocat in regim de urgenta pentru desemnarea reprezentantilor in Consiliile de Administratie si Comisiile pentru Evaluarea si Asigurarea Calitatii, in...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI