Oaspeți de seamă astăzi la Cozmești: invitați din mai multe țări partenere ale unui proiect european care vizează abandonul școlar s-au întâlnit astăzi pentru discuții în cadrul unui schimb de experiență.
Astăzi la Cozmești, în jurul amiezii au început discuțiile din cadrul celei de a doua întâlniri a partenerilor din cadrul proiectului cu finanțare europeană PEARLS (PREVENTING EARLY SCHOOL LEAVING THROUGH INCLUSIVE STRATEGIES). Proiectul are ca temă centrală abandonul școlar, în special al copiilor de etnie rromă, iar în cadrul activităților desfășurate în perioada 19-20 noiembrie la Cozmești instituțiile participante și-au propus să analizeze activitățile și produsele realizate până la această etapă.
Proiectul durează 3 ani, implică 9 parteneri din 5 țări, iar fiecare țară este reprezentată în proiect de o instituție de învățământ și de un O.N.G., deoarece scopul acestui proiect presupune construirea unei rețele cu diferiți actori externi, cum ar fi părinți, reprezentanți ai minorităților și a unor institutii sau asociații, care vor fi antrenați în activitățile din școlile implicate, pentru a preveni abandonul școlar.
Coordonatorul proiectului este tot din Germania, de la Universitatea Hanovra, iar discuțiile din cadrul acestei întâlniri urmăresc identificarea unor măsuri de sprijin pentru copiii cu risc de abandon școlar, metode eficiente de lucru cu aceste cazuri, dar și stabilirea unor modalități de formare a cadrelor didactice pentru o viitoare întâlnire ce va avea loc anul viitor la Budapesta cu scopul de a instrui personal specializat atât din școli cât și din asociații pentru a-I ajuta pe copii să se dezvolte intelectual și emoțional pentru a combare riscul de abandon școlar.
Video 01131 de pe la min 5.00 cand spune ce vor sa facă..cursuri de formare
Experiența partenerilor din celelalte țări și-a spus cuvântul în cadrul discuțiilor, participanții din Ungaria, Turcia, Germania sau Croația, contribuind cu idei și soluții interesante, care vizează deasemenea cursuri de pregătire pentru profesori dar și soluții care să poată fi aplicate în toate cazurile specifice, astfel încât copiii să nu părăsească școala.
Situațiile din țările participante ale proiectului nu sunt diferite de România, în Turcia spre exemplu procentele abandonului școlar fiind îngrijorătoare, într-o școală din Turcia din cei 600 de copii cu vârstă școlară, doar 100 urmează în prezent constant cursurile școlii, motiv pentru care asociațiile arondate fiecărei școli din proiect se străduiesc să găseasc motivele acestui fenomen, pentru a-l putea combate cu soluții eficiente.
La întâlnirea de astăzi a fost prezentă și Gabriela Conea, Inspector proiecte educaționale și programe europene la nivelul județului Iași, pentru a trage un semnal de alarmă asupra abandonului școlar și a arăta importanța acestor proiecte la noi în țară. la nivel european media este de 12 % și 17% .
Precizăm că la Școala din Cozmești inițiativa acestui proiect a venit în urma unui parteneriat inițiat în urmă cu 2 ani pe acestă temă, în urma căruia Asociația Gipsy Eye desfășoară activități în sistem afterschool. Astfel elevii de aici au parte nu doar d eo masă caldă, ci și de sprijin la teme și activități educative interesante, coordonate de voluntarii asociației.
La aceasta au mai participat și reprezentanți ai școlilor asociate din zona Pașcani, de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate“Unirea”, de la Școala Gimnazială Gâștesti, reprezentanți ai ISJ Iași, dar și managerul de proiect, Angela Cășeriu, de la Colegiul Național “M.Sadoveanu”din Pașcani.